Video: miks sai Ratas oma valitsuse ministri sekeldustest teada alles kuu aega hiljem? (6)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peaminister Jüri Ratas sai oma erakonna ministri Jaak Aabi rikkumistest (auto juhtimine jääknähtudega ning kiiruse ületamine) teada alles kuu aega hiljem ning seda tänu kolmandale isikule, siseminister Andres Anveltilt. Uurides, kuidas peaminister antud olukorda suhtub, vastas ta kidakeelselt: «Mitte hästi». 

Miks aga Aab ei rääkinud peaministrile otse juhtunust? «Ta ütles seda, et ta soovib ära oodata menetluse lõpu. Kui menetluse lõpp toimus, siis pärast seda oli sama nädala lõpus riigieelarve strateegia arutelu ja ta plaanis seda rääkida siis peale riigieelarve strateegia arutelu. Ja vastab ka tõele, et laupäeval sel teemal meil vestlus oli,» kirjeldas Ratas. 

Ratas kinnitas, et sai esmalt info mujalt ning seejärel helistas ise Jaak Aabile. «Mind informeeriti tõesti 10 minutit varasemalt sellel teemal ja siis ma helistasin Jaak Aabile. Kas see oli tema jaoks ootamatu või mitte, läbi telefoni ma ei näinud seda,» vastas Ratas.

Riigihalduse minister Jaak Aab selgitas Postimehele, et peaministri varasem teavitamine oleks võinud kuu aega tagasi valitsusele rohkem kahju teha kui praegu, mil riigieelarve strateegia on paika pandud. «See oleks käivitanud teatud sündmuste ahela ja minu hinnangul oleks see mõjunud antud olukorras ja protsessis halvasti,» selgitas Aab. «Poliitik peab valima hetke, millal ta tuleb välja. Ma kindlasti kavatsesin tulla, aga oli väga pingeline perioodi valitsuses RESi (riigieelarve strateegia - A.P.) aruteluga. See oli minu otsus - et ma panen selle ka löögi alla, kui ma sellel hetkel välja tulen,» lisas Aab. 

Uurides peaminister Jüri Rataselt, kas vastab tõele info sellest, et riigihalduse ministri kandidaat on keegi, kes on väljastpoolt Keskerakonna fraktsiooni, vastas Ratas järgmist: «Kui ma kandidaati kaalun, siis ma kaalun neid inimesi, kes on erakonnas sees, aga kes ka võib olla hetkel erakonnaga ei ole liitunud. Nii et kuna see info on niivõrd uus, siis öelda teine täna, kes on see naine või mees, on natukene vara.» Üks võimalik kandidaat riigihalduse ministri kohale võib olla Narva-Jõesuu volikogu esimees Veikko Luhalaid. Ratas kinnitas Kuku raadio otse-eetris, et ei ole nimetatud kandidaadiga suhelnud. 

Peaminister Jüri Ratase valitsuses on vahetunud kolm Keskerakonna ministrit. Kuidas suhtub sellesse olukorda peaminister ning kas see olukord teda murelikuks ei tee, vaata lähemalt videost!

Loe lisaks ka:

Aab varjas juhtunut rohkem kui kuu

Aab: peaministri varasem teavitamine oleks võinud rohkem kahju teha 

Jaak Aab.
Jaak Aab. Foto: Tairo Lutter / Postimees / Scanpix

Miks te kohe ei teavitanud oma ülemust, peaministrit sellest intsidendist? 

Ma olen selgitanud. See on minu vastutus, et ma ei teavitanud. Jah, võib näida, et ma tahtsin hirmsasti, et äkki läheb mööda. See tõenäosus oli väga väike. Ma teadsin, et see tuleb avalikustada nii või teisiti. Ega muud seletust ei ole. Poliitik peab valima hetke, millal ta tuleb välja. Ma kindlasti kavatsesin tulla, aga oli väga pingeline perioodi valitsuses RESi (riigieelarve strateegia - A.P.) aruteluga. See oli minu otsus - et ma panen selle ka löögi alla, kui ma sellel hetkel välja tulen. 

Kuidas te sellesse suhtute, et see info jõudis peaministrini varem, kui teie seda talle rääkisite?

Minul oli seda plaanis talle rääkida kindlasti. Seda ei oleks niikuinii vaka alla pannud. Aga siseminister jõudis enne mind. RESi põhimõtteline kokkulepe sai tehtud reedel ja laupäeval siseminister informeeris. Kõik olid ju RESist nii väsinud, et ma ei tahtnud järgmisel päeval tülitada peaministrit. Nii ta oli. 

Kas teil endal ei tekkinud tunnet, et tahaksite võimalikult vara rääkida seda peaministrile? 

Minul oleks see kergem olnud, aga ma ei tea, kas see oleks siis üleüldises plaanis ja olukorras kõige õigem. Inimlikult oleks kergem olnud, sest minul oli raske. 

Te puutute peaministriga nii palju kokku. Kas tõesti ei näinud varem seda võimalust rääkida temaga?

Ma puutun temaga pidevalt kokku. Ma rääkisin oma kaalutlustest, miks ma sellega varem välja ei tulnud. See oleks käivitanud teatud sündmuste ahela ja minu hinnangul oleks see mõjunud antud olukorras ja protsessis halvasti. See oli minu hinnang, minu vastutus. Täpselt nii see oli. 

See mõjub ka peaministri enda valitsusele ja isiksusele, juhi kuvandile halvasti, et tema eest kuu aega selliseid asju varjus hoitakse. Kuidas te sellest aspektist olukorda hindate? 

Võib mõjuda. Mina hindasin seda olukorda tol hetkel niimoodi, et see oleks võinud tol hetkel põhjustada kahjusid rohkem. Ma ei tea, kas see hinnang oli õige. Ma olen vastutuse võtnud selle teo eest, ma väga kahetsen ja mul ei ole rohkem lisada. Minu hinnang oli selline, et tol hetkel oleks see võib-olla kahju teinud rohkem. Ma lähtusin seisukohast, mis oleks valitsusele ja kõigile selles olukorras parim. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles