Verdtarretav kriiskamine: kuula, mis häält teevad kaks rivaalitsevat ilvest

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wilfried Martin/PantherMedia / Wilfried Martin / Scanpix

Täiskasvanud ilvesed on suurema osa aastast üksildase eluviisiga loomad ning satuvad üksteisega lähemalt kokku vaid paaritumishooajal. Jooksuaeg ajab aga vere keema ja kui kaks ühest emasest huvitatud isast ilvest kohtuvad, on tulemuseks ebamaine karjumine.

Paaritumishooaeg on looduses erinevate kaaslast otsivate loomade häälte kakofoonia, ent vaevalt karjub keegi kõvemini kui ilves, kes oma kaaslast teiste paaritumishimuliste sissetungijate eest kaitseb. Isastel kanada ilvestel on emasloomadega paaritumiseks väga vähe võimalusi ning see teeb nende rivaalitsemise eriti intensiivseks. 

Ühele sellisele karjumisvõistlusele Kanadas Grande Prairies sattus peale fotograaf Amos Wiebe, kes juhtus kogemata kokku kolme ilvesega. Wiebe oli parajasti otsimas värbkakke, kui tema tähelepanu tõmbas imelik kriiskamine. Fotograaf jättis oma auto teeservale, sumpas siis läbi sügava lume ja asus ilveste akrobaatikat filmima. «Ma ei ole mitte kunagi näinud ilveseid puu otsas ronimas,» muljetas Wiebe. «Nad oleks seal justkui magnetiga kinni — ronimine ei valmista neile mingeid probleeme.»

Ilveste käitumine võib tunduda kaosena, ent metsloomaökoloog Shannon Crowley sõnul annavad Wiebe filmitud kaadrid inimestele haruldase võimaluse näha ilveste tegemisi jooksuajal. «Sellise agressiooni põhjustajaks saab olla ainult emasloom, kes tõenäoliselt kusagil läheduses ootas,» sõnas Crowley. «Emased ilvesed paarituvad aastas vaid ühe korra ning seega on isastele paarilise leidmine ääretult tähtis.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles