Põlvast pagenud pagulaste lugu sai rahvusvahelise tunnustuse (12)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taimaa Abazl sünnitas oma tütre Helni Kreeka põgenikelaagris.
Taimaa Abazl sünnitas oma tütre Helni Kreeka põgenikelaagris. Foto: Kuvatõmmis videost

2016. aastal hakkas Time ajakirjanikud jälgima ühe Süüria pagulaspere teekonda Euroopasse. Tänavuse maailma pressifoto konkursil sai Põlvasse saadetud ja sealt kiiruga lahkunud pere lugu esikoha.

«Finding home» (otsides kodu) lugu jälgib Heln elu esimest aastat, kirjutab Time. Tüdruku ema Taimaa sai rasedusest teada vahetult pärast Süüriast lahkumist ning laps sündis Kreeka põgenikelaagris. Tema esimesed elukuud möödusid telgis, kus nappis õhku ja ka veega oli kitsas käes. Kõige keerulisem aga oli oodata, milline riik pakub noorele pagulasperele uut kodu.

Iyman Ateeki ja tema meheõe Taimaa Abazli perekonnad suunati Eestisse elama Euroopa Liidu pagulaste ümberasustamise kava raames. Eesti ei olnud nende endi valik.

Kui Iyman ja Taimaa 2016. aasta 17. veebruaril Türgist kummiparvega Kreekasse teele asusid, arvasid nad, et ühinevad mõne päeva pärast Saksamaal oma sugulastega. Selle asemel jäid nad Euroopa Liidu suletud piiride taha lõksu.

Pärast ligi aastat aega põgenikelaagris pakuti neile ümberpaigutamist ainult Eestisse. «See tundub nagu korraldatud abielu,» lausus Iyman ajakirjale Time. «Nagu siis, kui perekond sunnib tütart abielluma inimesega, keda ta ei valinud või kes talle ei meeldi.»

Eestis suunati pered Põlvasse, kuid lahkusid sealt kiiresti Saksamaale. Saksamaa ei rahuldanud nende asüülitaotlust.

«Ma elasin telgis, ma sünnitasin ning läksin tagasi telki,» ütles pereema Taimaa Abazli. «See [telk] oli räpane ja vastik. Ma kannatasin seda kõike, et pääseda Saksamaale. See oli minu eesmärk.»

Videoloo autoriteks olid fotograaf Lynsey Addario, reporter Aryn Baker, videoprodutsent Francesca Trianni.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles