Prokuratuur lõpetas Munalaiu tragöödia asjus kriminaalmenetluse, sest eeldatav süüdlane hukkus

Martin Laine
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läbi jää kukkunud sõiduk, milles hukkus neli inimest.
Läbi jää kukkunud sõiduk, milles hukkus neli inimest. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Politsei lõpetas prokuratuuri loal kriminaalasja, mille raames uuriti 6. veebruaril Munalaiu sadama lähedal läbi merejää vajunud väikebussi juhtumit.

Õnnetusest pääses kaks ja hukkus neli sõidukis olnud inimest, viimaste seas väikebussi juhtinud noor mees.

„Juhtunu on äärmuslik näide sellest, kui ettearvamatu ja ohtlik on joobes inimene autoroolis. See oli õnnetus, mis poleks tohtinud juhtuda,“ ütles prokurör Merry Tiitus.

Traagilise õnnetuse põhjustas kriminaalses joobes autojuht, kes otsustas sõita merejääle ajal ja kohas, kus seda teha ei oleks tohtinud. Kriminaalasi lõpetatakse, kuna teo toimepanija hukkus õnnetuses.

Lääne prefekt Kaido Kõplas ütles, et kahjuks on juhtunu väga traagiline näide sellest, millised võivad olla tagajärjed, kui autorooli istub joobes inimene. „Joobes inimese teod on ettearvamatud ja selline inimene liikluses on ohtlik nii iseendale kui ka teistele,“ lisas Kõplas.

Sündmuste käik 6. veebruaril:

Kuueliikmeline seltskond veetis 6. veebruaril Pärnumaal asuvas eramus ühiselt alkoholi tarvitades aega. Kõik seltskonnas jõid ning olid teadlikud, et ka teised on alkoholi tarvitanud. Ühel hetkel otsustati minna Kihnu, rooli istus 28aastane mees.

Sõiduvahendiks oli väikebuss või kaubik Opel Vivaro, millel salongis kolm istekohta. Lisaks juhile istusid salongis 47aastane ja  54aastane mees. Auto kaubaruum oli salongist klaasiga eraldatud ning kaubiku osas reisis veel kolm inimest: 41aastane mees, 51aastane naine ja 60aastane mees. 

Kaubaruumi osas istmeid ei olnud.

Väikebussiga sõideti kella 12 ajal sadamasse ja seal seisnud Kihnu praamile. Kuid praam pidi väljuma alles mitme tunni pärast ning laeva töötaja palus sõidukil lahkuda.

Seepeale tagurdas juht praamilt maha ning sõitis otse sadamas merejääle. Ametlikku jääteed selles kohas ei olnud.  Sündmuskoha vaatlusel on politseinik kirjeldanud merejääl veega kaetud laike.

Umbes 500 meetri kaugusel kaldast vajus väikebussi esiots läbi jää, kogu buss uppus mõne minuti jooksul.

Kõik auto uksed olid lukustatud, samuti kaubaruumi küljeuks. Kaubaruumis reisinud noorem mees purustas jalgadega kaubiku tagaluugi akna ning sealtkaudu väljusid kõik kolm sõiduki tagumises ruumis olnud inimest.

Salongis olnud mehed sõidukist välja ei pääsenud.

Jääle sõitmist nägi pealt sadama töötaja, kes helistas hädaabi telefonil ning kutsus appi hõljuki, mille abil õnnestus päästa kaubaruumist välja pääsenud 41aastase mehe ja 51aastase naise elu. Pääsenud olid hõljuki saabudes auto katusel, umbes rinnust saadik vees.

Kolmandana autost välja tulnud meest ei leitud.

Vee alt välja tõstetud kaubik.
Vee alt välja tõstetud kaubik. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Kolme salongis hukkunud mehe surnukehad toodi samal õhtul pinnale politseioperatsiooni käigus, nende kätte saamiseks salongist tuli tuukritel uppunud bussi aknad purustada. Neljandat hukkunut tuukritel kahe esimese päeva jooksul bussist ning selle lähiümbrusest leida ei õnnestunud ja otsingud lõpetati. Tema surnukeha leidsid ja tõid pinnale vabatahtlikud 15. veebruaril.

Kohtuarstlik ekspertiis tuvastas bussi juhil alkoholijoobe, mis oluliselt ületab kriminaalse joobe piiri. Alkoholi olid tarvitanud kõik bussis olnud inimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles