Pildid ja video: Patarei kommunismikuritegude muuseumi ideekonkursi võitja on selgunud (5)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Mälu Instituudi korraldatud Patarei rahvusvahelise kommunismikuritegude muuseumi rahvusvahelisel ideekonkursil pälvis esimese koha tuntud Jaapani arhitekti Shuhei Endo töö «Punane erosioon».

Teise koha sai Islandi ja Läti arhitektide ühistöö «Erratic Shadows».  Kolmas koht ja rahva lemmiku tiitel läks Eesti arhitektibüroo KOKO tööle «Ajavari». Eripreemiad pälvisid Poola arhitektide tööd «The Red Block» ja «RTM201840».

Konkursile on laekunud kokku 13 tööd Jaapani, Islandi, Läti, Poola, Eesti, Malaisia, Rootsi, Ungari ja Soome arhitektidelt.

Kanadas elava žürii liikme, rahvusvaheliselt tunnustatud arhitekti Tõnu Altosaare sõnul on ideekonkurss igati õnnestunud – osavõtjad võivad olla uhked oma saavutuste üle ning Patarei vangla on saanud väga tugevaid arendusideid .

«Jaapani arhitekti esimese koha töö «Punane erosioon» on ajaloolisest vaatevinklist põhjalik lahendus, mis on täielikus vastavuses muuseumi missiooniga. Samuti on tähelepanuväärne  õnnestunud jalakäijate ühendus Meremuuseumiga ja stiilne haljastus,» kommenteeris Altosaar võidutööd.

Žürii esimees Meelis Niinepuu ütles, et esimese koha tööd iseloomustab väga hea meie regiooni tunnetus. «Huvitav idee punasest joonest, mis muuseumi ruume tervikuna läbib. Silmapaistev sümbolism Berliini-Peterburi teljega läbi maja koos merre rajatava muuliga. Telg sümboliseerib seda, et inimsusevastased kuriteod on oma olemuselt ühesugused sõltumata ilmakaarest,» ütles ta.

«Teise koha, Islandi ja Läti arhitektide meeskonna töö «Erratic shadows» on avanud kommunistliku režiimi kuritegusid, sealhulgas Poolas ja Ukrainas, mille kõrval on õnnestunult kajastatud ka natsistliku režiimi kuriteod, mis, arvestades hoone ajalooga – seda on kasutanud nii kuritegelik punavõim kui kuritegelik natside võim –, on väga asjakohane.  Rahva lemmikuks osutunud ja kolmanda koha pälvinud Eesti asjatundjate töö «Ajavari» on lähenenud väga loominguliselt ruumide näituse tarbeks kujundamisele ja majaga külgnevale territooriumile. Samuti paelus teise korruse maailmaekspositsioon,» lausus Niinepuu.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles