VIDEO: Mood, mis teeb sind kuumaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kevad on vallutanud linna ja varastanud südamed. Parim aeg on seda rõõmusõnumit tähistada ka riietuse abil – kanda midagi värskest energiast pakatavat, eksootilist ja erilist. Just midagi sellist tõi Tallinna moenädalal lavale Beatrice, tehes seda värvikamalt ja julgemalt kui keegi teine! Miks mitte eelistada disaini, milles peidus tuline temperament ja kuum karakter. Kevadine soe on ju teadagi petlik.

Kes ei armastaks reisida? Kuid kohvritega kappamise kõrval võib seda teha hoopis oma fantaasiates ning rännata kaugele itta eksootilisi kultuure avastama üksnes moe ja rõivaste kaudu. Igaüks on kogenud, et reisilt kaasa toodud meenetesse jääb sisse killuke koha kordumatust võlust. Riiete puhul kehtib sama tõde veel sada korda enam! Need on kandjale kõige lähemal ning teistmoodi mõtteruum, värvimeel ja ilu mõiste tulevad inimesele õige ligidale. Virgutavad loovust, vabastavad vaimu ja avavad silmad, et alanud kevadet värske pilguga vastu võtta.

Beatrice ja Kristina Herodes vestlevad TFW backstages
Beatrice ja Kristina Herodes vestlevad TFW backstages Foto: Kaader videost

Metsik matk mööda Siiditeed

Naised pole iial ajaloos enese kaunistamisel fantaasiat vaos hoidnud. Märgatud olla – see pole midagi hirmsat! See on naiseks olemise loomulik osa.

Beatrice on Eesti moeelus eriline nähtus, kes kihutab muretu mustriküllasusega üle kõigist maitsepiiridest. Värske looming viib moesõbra reisile ning on inspireeritud Siiditeest. «Metsik ja naturaalne siid ei ole maailmast kadunud. Endiselt on võimalik seda saada ja kanda. Me oleme kogu aeg liikumises, kogu inimkond, samuti mood.» Nii et teekonnal on autorile mitmekihiline tähendus, võtmaks kokku ka hetke oma isiklikus elus ja loomingus.

Lavale jõudsid pilku uputavad dekolteed, Beatrice Fenice
Lavale jõudsid pilku uputavad dekolteed, Beatrice Fenice Foto: Konstantin Sednev

 «Ma järjekordselt üritasin teha kollektsiooni, mis oleks ainult musta värvi, ja mul järjekordselt ei õnnestunud see,» ütleb moelooja muiates.

Tuliuue kollektsiooni mudelite seas ringi vaadates ei leia pilk aga ainsatki musta eset, neid lihtsalt pole! Seekordne inspiratsiooniallikas on Siiditee, ida poolt tulnud fantaasialend.

Beatrice värvikas elu on teda ennast viinud paljudesse maailma paikadesse ning mõneski kohas on ta tundnud ennast isegi rohkem kodus kui siin. Teda paeluvad kõrbetoonide kuld ja kuumus, idamaade mustririkkus ja emotsionaalsed värvigammad. Meile ootamatult intensiivsed kontrastid ja kujundid pole tegelikult kaugeltki juhuslikud – neil on oma lugu rääkida ja oma roll täita. Kandja meeleolu peegeldada ja sellesse rõõmu külvata on sellest kõigest, mis mustrites kirjas, ehk üks pinnapealsemaid ja lihtsamini mõistetavaid tahke.

Mustrites ja kontrastides on peidus maagia, Beatrice Fenice
Mustrites ja kontrastides on peidus maagia, Beatrice Fenice Foto: Konstantin Sednev

Reis moekunsti kaudu

Beatrice sõnul on mood hea võimalus rännata maailmas just sinna, kuhu ise soovid, ilma et selleks üldse kodust välja tulema peaks.

«Usun, et minu disain võiks kõnetada neid, kes tahaksid avastada ja reisida. Seekordne kollektsioon on minu jaoks nagu reis, lihtsalt moekunsti kaudu,» selgitab multikunstnikust disainer. «Siin on väga palju autentsust, ehedad sarikangad, Hiina siidid ja minu enda seest esile kerkinud emotsioonid. Ma olen paikne inimene, aga südames armastan ma maailma avastada. Ma arvan, et on palju teisigi, kes tunnevad sama.»

Beatrice moekunst sünnib disaineri fantaasiamaailmas, mille ta paberile valab. Kuid üha enam tunneb ta, et mitte alati ei saa visandile valida sobivat kangast. Materjalil on samuti karakter, mis otsustab disainis kaasa rääkida, ning esialgne mõte võib saada praktikas hoopis uue vormi.

Beatrice ja kollektsiooni toetaja Chris Devonshire-Ellis
Beatrice ja kollektsiooni toetaja Chris Devonshire-Ellis Foto: Konstantin Sednev

«Ma joonistan. Kahjuks on üsna keeruline joonistust füüsiliselt edasi anda. Mulle on nii mõnigi õmbleja öelnud, et joonistada on lihtne! Aga katsu sa lõiked teha ja idee ellu äratada. Hästi mitmed kangad tegelikult dikteerisid, mida neist luua, ja me pidime sageli tegutsema kanga järgi.»

Kollektsiooni kangad on ehk ka tavalisest kraadikese elusamad – tihti käsitööna valminud ja eksootilistest paikadest otseteed siia toodud. Olekski ehki isekas nende karakterist hoolimatult üle sõita ning tavalisi kitleid vorpida? Beatrice mängis hõlmiklõigete ja idamaiste kaelustega. Dekoratiivsed materjalid pani ta ühes rõivas muretus kollaažitehnikas kokku kõlama ning täiendas kontrastsete kantidega. Nagu inimestes on palju peidus, nii ka värske kollektsiooni rõivastes – tihti üllatavad sind hoopis teist tooni siidist vooder või vaba käega tervikuks liidetud vastakad materjalid. Kollektsiooni sünnile aitas toetajana kaasa Chris Devonshire-Ellis ning mõttekaaslasena aitas kirevaid ideid konkreetsemaks muuta ja sõnadesse valada Beatrice abikaasa Ed Labetski.

Kleit, mantel või mõlemad koos? Beatrice Fenice
Kleit, mantel või mõlemad koos? Beatrice Fenice Foto: Konstantin Sednev

Huvitav ja ajakohane moeasi on kleitmantel, mida vastavalt ilma muutlikele meeleoludele saab kanda ühe või teisena. Ning soovi korral lausa mitmes kirkas kihis korraga. Etenduse finaal tõi lavale hulljulgelt dekolteeritud suvised õhtukleidid, mis võiksid hästi sobida muusatüüpi kaunitaridele.

Tagasihoidlikkus pole naise loomuses

Terviklikus moeelamuses mängis kaasa ka originaalselt eksootiline jumestus ja soengustilistika. Naised pole iial ajaloos enese kaunistamisel fantaasiat vaos hoidnud. Märgatud olla – see pole midagi hirmsat! See on naiseks olemise loomulik osa. Miks mitte kasutada oma välimust lõuendina ning võtta mängu ka maagilised ornamendid, rituaalsed patsid, värvilised paelad. Beatrice on kohaliku seltskonnataeva väsimatuim eksperimenteerija, kes ise ilmub alati äsjavalminud kunstiteosena, mispeale paljudel üllatusest suu lahti jääb. Turvaline on muidugi mitte mängida, kuid ettevaatlikes valikutes pole ka peidus samaväärset sädet ja energialaengut. Millal siis veel iluga mänguliselt ümber käia ja meelega riskida kui mitte kevadel? Täna on päris kindlasti parim päev, et proovida midagi uut.

Ilu ei pea olema tavaline! Kevad on parim aeg fantaasiad valla lasta. Beatrice Fenice
Ilu ei pea olema tavaline! Kevad on parim aeg fantaasiad valla lasta. Beatrice Fenice Foto: Konstantin Sednev
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles