Galerii ja video: kaitsevägi näitas uusi automaatrelvi (8)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaitseinvesteeringute keskus korraldas täna Kaitseliidu Männiku lasketiirus kaitseväele hangitavate uute automaattulirelvade näidislaskmise.

Kaitseväelased lasid kolme relvatootja automaatrelvadest. Lähikuudel peab kaitsevägi otsustama, kas relvad ostetakse ettevõttelt Heckler & Koch, Sig Sauer või Lewis Machine & Tool Company. Kõigilt kolmelt relvatootjalt on võetud näidislaskmisteks lühendatud automaadid, tavapikkuses automaadid, kergekuulipildujad ja täpsuspüssid.

Uued relvad on kavas osta kõik ühelt relvatootjalt. Uued relvad vahetavad välja seni kaitseväes kasutusel olnud automaadid AK4 ja Galil. Uued automaatrelvad peaksid jääma kaitseväe kasutusse vähemalt 20 aastaks.

Laskmine on osa sel nädalal läbi viidud testimisest, mille käigus hindab kaitseväe testimisgrupp relvade omadusi -  lasketäpsust, stabiilsust, töökindlust, samuti hinnatakse laskuritelt saadud tagasisidet. Testlaskmistel on osalenud erinevate omadustega kaitseväelased, nii parema- kui ka vasakukäelised, mehed, naised, pikka ja lühemat kasvu kaitseväelased, et leida võimalikult paremini kõigile sobivad relvad.

Katselaskmiste ajaks katsid instruktorid relvatootjate logod kinni, et testimine oleks võimalikult erapooletu.

Kaitseinvesteeringute keskus kuulutas välja hanke kaitseväele 5.56mm ja 7,62mm  automaattulirelvade ja nende lisavarustuse ostmiseks möödunud aasta juunis. Hanke vastu tundis huvi üle 30 pakkuja, kvalifitseerus üheksa ettevõtet, oma pakkumuse esitas neli, kellest minimaalsetele nõuetele vastavaks tunnistati kolm firmat – Saksa relvatootja Heckler & Koch ning Ameerika Ühendriikide relvatootjad Sig Sauer ja Lewis Machine & Tool Company.

Hanke tehniline spetsifikatsioon on kokku pandud kaitseväe juhtimisel, samuti on hankesse kaasatud justiitsministeerium ning politsei- ja piirivalveamet.

Kavandatava hankelepingu kohaselt ostab kaitseinvesteeringute keskus aastatel 2018 – 2021 ligikaudu 11000 automaattulirelva. Lisaks sellele peab sõlmitav raamleping võimaldama täiendavalt kuni 18 000 automaattulirelva ostmist aastani 2024. Hanke maksimaalne eeldatav maksumus on 75 miljonit eurot.

Esimesed relvad jõuavad kava järgi  Eestisse järgmise aasta alguses ning üksused kannavad neid esimest korda kaitseväe paraadil 24. veebruaril.

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles