Pyongyang Style? Lõuna-Korea tahab hitimeister Psy saata Põhja-Koreasse esinema

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea laulja Psy
Lõuna-Korea laulja Psy Foto: Vladimir Pesnya/Sputnik/Scanpix

Lõuna-Korea tahab saata palaga «Gangnam Style» kuulsaks saanud laulja Psy järgmisel nädalal üheksa popstaari ja ansambli seas esinema Põhja-Koreasse Pyongyangi.

AFP teatel annavad lõunakorealastest lauljad ja ansamblid totalitaarses naaberriigis vähemalt kaks kontserti, eelmisel korral käisid Lõuna-Korea esinejad seal üle kümne aasta tagasi.

Põhja-Korea pealinn Pyongyang
Põhja-Korea pealinn Pyongyang Foto: wikipedia.org

Lõuna-Korea popartistide esinemised Põhja-Koreas on seotud kahe Korea vahelise tippkohtumisega aprillis, sellele eelnevad mitmed kultuurisündmused. 

Senistel andmetel esineb Pyongyangis kindlasti lõunakorealannade bänd Red Velvet.

Seouli ametnikud tahavad põhjakorealaste juurde saata ka maailmakuulsa Psy, kodanikunimega Park Jae-sangi, kelle tuntum pala on «Gangnam Style», mis Lõuna-Korea meedia arvates tuleks põhja minnes nimetada ümber «Pyongyang Style'iks».

Lõuna-Korea laulja Psy
Lõuna-Korea laulja Psy Foto: Frazer Harrison/AFP/Scanpix

40-aastase räppari/laulja Psy pala jõudis 2012. aastal Youtube’i, tehes seni vaid oma kodumaal tuntud mehe maailmakuulsaks. Ta naeruvääristab oma laulus Seouli noori uusrikkaid ja nende elustiili.

«Palusime Põhja-Korea võimudel lisada Psy esinejate sekka, kuid veel ei ole vastust saanud,» teatasid Seouli ametnikud.

Lõuna-Korea meedia arvates ei meeldi Psy Põhja-Korea võimudele, kuna ta on oma esinemistes provokatiivne.

Lõuna-Korea laulja Psy
Lõuna-Korea laulja Psy Foto: Grigoriy Sisoev/RIA Novosti/Scanpix

Psy on varem üllatanud oma kontsertidel näiteks striptiisiga ning ta palades on palju vandesõnu ja roppusi.

Põhja-Korea kõige populaarsem muusikakollektiiv on naisteansambel Moranbong, mille palad räägivad enamjaolt õitsval järjel olevast Põhja-Koreast ja kommunistlikust propagandast.

Lõuna- ja Põhja-Korea suhtes hakkasid soojenema selle aasta Pyeongchangi taliolümpiamängude ajal.  Selle kuu alguses leidis juba aset kahe Korea esindajate kohtumine, mis on hakanud sillutama teed heanaaberlikule läbisaamisele.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un tegi ettepaneku kohtumiseks Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-iniga. Samuti peaks millalgi leidma aset Kimi ja USA presidendi Donald Trumpi kohtumine.

Kim Jong-un ja Donald Trump
Kim Jong-un ja Donald Trump Foto: -/AFP/Scanpix

Lääneriigid on Põhja-Koread seni ohuks pidanud, kuna liider Kim on ähvardanud pidevalt raketikatsetuste ja tuumasõjaga.

Lisaks rikutakse totalitaarses Põhja-Koreas inimõigusi, režiimi suhtes kriitilised kodanikud saadetakse sunnitöölaagritesse.

Kahe Korea vahel on probleemiks ka see, et üsna palju põhjakorealasi on põgenenud Lõuna-Koreasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles