Ajajoon: neli aastat Reformierakonna võitlust iseendaga (3)

Foto: Postimees.ee
Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

17 aastat võimul olnud Reformierakonna peenhäälestamise idee ei kandnud vilja. Opositsiooni jäädes on erakonnas toimunud tormised siseheitlused. 

12. märts, 2016. Ansipi valitsemisaeg läbi ja peaministriks saab Taavi Rõivas

Ajakirjanduses hakati juba varem rääkima, et Siim Kallas ja Andrus Ansip vahetavad omavahel ametid. Euroopa Komisjoni transpordivolinikuna töötav Kallas tuleb Eestisse valitsust juhtima ja Ansip läheb Brüsselisse volinikuks.

Peaminister Andrus Ansip tegi täna riigikogu ees lühikese poliitilise avalduse, kus teatas oma tagasiastumisest.
Peaminister Andrus Ansip tegi täna riigikogu ees lühikese poliitilise avalduse, kus teatas oma tagasiastumisest. Foto: Liis Treimann / Postimees

Samal ajal jätkas meedia aktiivselt Siim Kallase kolme suure skandaali: VEB fondi, R-hoolduse ja nn 10 miljoni dollari afääri kajastamist.

12. märtsil teatas Siim Kallas pärast erakonna juhatuse koosolekut, et loobub järgmise valitsuse moodustamisest. Kallas selgitas, et ta ei jaksanud võidelda pidevate küsimustega 20 aastat tagasi antud 100 miljoni dollari suuruse garantii kohta. «Põhjus on see, et klaperjaht, mis on minu vastu alanud, ei lõpe kunagi. Ma loobusin valitsuse moodustamisest. Mina ei ole see, kes uut valitsust moodustab,» ütles Kallas.

Siim Kallas lahkub noruspäi 2014. aasta kevadel Eestist.
Siim Kallas lahkub noruspäi 2014. aasta kevadel Eestist. Foto: Erik Prozes

Kallas ei läinud samal päeval ka president Toomas Hendrik Ilvese juurde Reformierakonna seisukohtasid tutvustama, vaid lahkus Eestist.

Märtsikuu teine nädal. Euroopast Eestisse saabunud Siim Kallas jõudis sotsiaaldemokraatidega valitsusliidu loomisel lõpusirgele. Ja siis juhtus midagi mõistetamatut: Kallas teatas oma erakonnalegi ootamatult, et loobub valitsuse juhtimisest ja kiirustas tunnipealt lennujaama, et sõita tagasi Brüsselisse. Hiljem on Kallasele tehtud poliitilist atentaati nimetatud ka «Operatsioon Hõbekuuliks» ja viimastel andmetel juhiti operatsiooni tema enda erakonna tagatoast. 

Veel sama päeva õhtul otsustas Reformierakonna juhatus erakorralisel koosolekul ühehäälselt, et partei auesimehe Siim Kallase taandumise järel asub uut valitsust moodustama senine sotsiaalminister, 34-aastane Taavi Rõivas.

Reformierakonna juhatuse koosolek. Taavi Rõivas seati peaministri kandidaadiks. Taavi Rõivas. 
Reformierakonna juhatuse koosolek. Taavi Rõivas seati peaministri kandidaadiks. Taavi Rõivas. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Suvi, 2016. Reformierakonna suutmatus valida oma presidendikandidaati

Siim Kallas on tagasi. Seekord soovib ta presidendiks. Reformierakonnas pole ühest seisukohta, keda toetada: kui Kallast soovib presidendiks Michali tiib, siis Pevkuri seltskond on Marina Kaljuranna taga. Valmisolekust kandideerida annab teada ka eurosaadik Urmas Paet.

Presidendikandidaadid Siim Kallas, Marina Kaljurand, Mailis Reps, Allar Jõks ja Mart Helme esinevad Postimehe avatud klubiõhtul – Postimehe trehvunksil. Pildil kandidaadid Siim Kallas, Marina Kaljurand
Presidendikandidaadid Siim Kallas, Marina Kaljurand, Mailis Reps, Allar Jõks ja Mart Helme esinevad Postimehe avatud klubiõhtul – Postimehe trehvunksil. Pildil kandidaadid Siim Kallas, Marina Kaljurand Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Reformierakond eesotsas peaminister Taavi Rõivasega ei suuda alates erakonna auesimehe Siim Kallase 16. aprillil Estonia kammersaalis tehtud kõnet, milles ta teatas ametlikult enda valmisolekust kandideerida Eesti presidendiks, valida oma presidendikandidaati.

Kauaoodatud otsus saabub 3. augustil, kui Reformierakonna juhatus otsustab esitada riigikogus partei presidendikandidaadiks erakonna auesimehe Siim Kallase.

Reformierakonna esimees Taavi Rõivas teatab pärast kaks ja pool tundi kestnud koosolekut, et kui presidendi valimine riigikogus ebaõnnestub, siis on erakonnal võimalus toetada valimiskogus Marina Kaljuranda.

Võitjaks ei osutu neist kumbki.

TALLINN, 30.08.2016. Riigikogus presidendi valimine 2. ja 3. voor. Reformierakond toetab valimiskogus Siim Kallast. 
TALLINN, 30.08.2016. Riigikogus presidendi valimine 2. ja 3. voor. Reformierakond toetab valimiskogus Siim Kallast. Foto: JUSS SASKA/PM/SCANPIX BALTICS

9. november, 2016. Taavi Rõivase valitsus kukub

Peaminister Taavi Rõivast umbusaldatakse.

Riigikogu avaldab Taavi Rõivase valitsusele umbusaldust häältega 63:28.

Riigikogus avaldati peaminister Taavi Rõivasele umbusaldust.
Riigikogus avaldati peaminister Taavi Rõivasele umbusaldust. Foto: TAIRO LUTTER/PM/SCANPIX BALTICS

5. detsember, 2016. Taavi Rõivas riigikogu asespiikriks

5. detsembril 2016 valiti Taavi Rõivas 43 poolthäälega Riigikogu teiseks aseesimeheks. 12. oktoobril 2017 lahvatanud ahistamisskandaali tõttu teatas Taavi Rõivas samal päeval tagasiastumisest Riigikogu aseesimehe kohalt.

14.12.2016. Tallinn. Riigikogu ööistung. Reformierakond on maksumuudatuste vastu.Pildil Riigikogu aseesimees Taavi Rõivas
14.12.2016. Tallinn. Riigikogu ööistung. Reformierakond on maksumuudatuste vastu.Pildil Riigikogu aseesimees Taavi Rõivas Foto: EERO VABAMÄGI/PM/SCANPIX BALTICS

2017

7. jaanuar, 2017. Hanno Pevkur saab erakonna juhiks

Etteheited Rõivasele. Uueks esimeheks pürivad nii Hanno Pevkur kui ka Kristen Michal. Kahe mehe ja leeri vahel läheb olukord teravaks. Pevkur süüdistab Michalit tagatoapoliitikas, Michal Pevkurit asjatus mustamises.

Aasta alguses, 7. jaanuaril valis Reformierakond uueks esimeheks Hanno Pevkuri. Pevkur kogus 1048 häält, Kristen Michal aga 635 häält. Reformierakonna eelmine esimees Taavi Rõivas oli ametis 2014 aastast. 

10. veebruar, 2017 - Reformierakonna juhatus nimetas tänasel koosolekul ametisse uue peasekretäri, kelleks sai endine riigikogu liige ja pikaaegne Paide linnapea Tõnis Kõiv. 

Tallinn 07.01.2017. Reformierakonna kongress. 
Tallinn 07.01.2017. Reformierakonna kongress. Foto: SANDER ILVEST/PM/SCANPIX BALTICS

12. oktoober, 2017. Taavi Rõivas astub asespiikri kohalt tagasi

2017 12. oktoobril teatas ahistamisskandaali sattunud riigikogu aseesimees Taavi Rõivas, et astub asespiikri kohalt tagasi.

Lihtliikmeks taandudes kaotas Taavi Rõivas igakuisest sissetulekust üle 1000 euro. Riigikogu uueks aseesimeheks sai Hanno Pevkur, Reformierakonna fraktsiooni juhiks Jürgen Ligi. 

Taavi Rõivas annab Postimehe otsestuudios Malaisia ahistamisskandaali asjus aru.
Taavi Rõivas annab Postimehe otsestuudios Malaisia ahistamisskandaali asjus aru. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

14. november, 2017. Reformierakonna rahastamisskandaal mustab plektitut Pevkurit. 

Äsja saladusetempli alt vabanenud Reformierakonna rahastamisskandaali kriminaalasjast selgub, et nn kilekotirahaga võis olla seotud ka partei nüüdne juht Hanno Pevkur. Nii vähemalt rääkis uurijaile pakendiaktsiisi seaduse vastuvõtmisest huvitatud kriminaalse taustaga ärimees Mairo Kiho.

Pevkur nimetab seda juttu väljamõeldiseks.

Hanno Pevkur
Hanno Pevkur Foto: Illustratsioon: Andrus Peegel

Detsember, 2017. Hanno Pevkuri valge lipp

2017 Novembri lõpus kirjutas Postimees armutust sisetülist Reformierakonnas praeguse esimehe Hanno Pevkuri ning jaanuari alguses juhiks kandideerinud Kristen Michali vahel.

Detsembri lõpuks teame, et Hanno Pevkur kevadistel juhivalimistel ei osale ning Kaja Kallas on teatanud, et kandideerib erakonna esimeheks. Kuidas aga niivõrd pöördeliste sündmusteni jõuti? 

                      Pöördeline nädal Reformierakonnas 

Neljapäev, 7. detsember - Eesti Rahvusringhääling avaldas Reformierakonna auesimehe Siim Kallase täispika intervjuu ilmumise eel uudise sellest, et Kallase hinnangul ei saa erakond 2019. aasta riigikogu valimistele vastu minna sisemiselt lõhenenuna, mistõttu tuleks 2018. aasta suvel teha erakorralised juhivalimised. Hanno Pevkuri ametiaeg oleks pidanud kestma 2019. aasta jaanuarini. 

Reedel, 8. detsember - Eesti Rahvusringhäälingus ilmub täispikk intervjuu Siim Kallasega, kus muuhulgas märgib Kallas, et tänase seisuga ei kahtle ta, et parlamendivalimised võidab Keskerakond. Ta ei välistanud Keskerakonna ja Reformierakonna koalitsiooni loomist.

Reede, 8. detsember - Reformierakonna juhatuse koosolekul teatas Hanno Pevkur ettepanekust teha juhivalimised võimalikult kiirelt, juba 2018. aasta jaanuaris. Ta tunnistas, et erakonnas on sisepinged ning vaja on taaskäivitust. Pevkur märkis, et Siim Kallas lasi oma avaldusega nn džinni pudelist välja. 

Kolmapäev, 13. detsember - Hanno Pevkur teatas, et toetaks Reformierakonna uue esimehena Kaja Kallast. Samal päeval ütles Kaja Kallas Postimehele, et ei välista Reformierakonna esimeheks kandideerimist. Seda juhul, kui ta suudab Reformierakonda ühendada ning tema kandideerimisest ei tule erakonda lisapingeid.

Neljapäev, 14. detsember - Euroopa Komisjoni volinik, endine Reformierakonna esimees ja ekspeaminister Andrus Ansip ütles Vikerraadio saatele «Uudis+» antud usutluses, et Reformierakonna praegune juht Hanno Pevkur pole oma tööga hakkama saanud. Reformierakonna pikaaegne juht nimetas võimalike juhikandidaatidena lisaks Kaja Kallasele ka Urmas Paetit, Jürgen Ligi, Arto Aasa ja Maris Laurit.

Reede, 15. detsember - Kaja Kallas kinnitas, et kandideerib Reformierakonna esimeheks.

Kaja Kallas Brüsselis.
Kaja Kallas Brüsselis. Foto: SANDER ILVEST/

2018

Jaanuar, 2018. Pevkur palub Langi endale nõunikuks

2018. jaanuar. Riigikogu asespiiker Pevkur kutsus enda nõunikuks Rein Langi. Mehed väitsid, et Lang hakkab maksumaksja raha eest nõu andma 2019. Aasta riigikogu valimiste jaoks. Saanud pahameele osaliseks, loobus Lang pakkumisest.

20.01.2018. Tallinn. Reformierakonna volikogu hotellis Euroopa. Pildil vasakult Hanno Pevkur, Erkki Keldo, Rein Lang.
20.01.2018. Tallinn. Reformierakonna volikogu hotellis Euroopa. Pildil vasakult Hanno Pevkur, Erkki Keldo, Rein Lang. Foto: Eero Vabamaegi/EESTI MEEDIA/SCANPIX BALTICS

13. veebruar, 2018. Reformierakonna võlad on suuremad kui eales varem

 Eesti Ekspress kirjutab, et reformierakonnal on võlgasid kokku 780 000 eurot. Partei peasekretär Tõnis Kõiv pidas olukorda tavapäraseks.

Tõnis Kõiv, Reformierakonna endine peasekretär.
Tõnis Kõiv, Reformierakonna endine peasekretär. Foto: Eero Vabamägi

9. märts, 2018. Erakond vabastab peasekretär Tõnis Kõivu ametist

"Kius, kadedus ja kättemaks ei ole elus parimad nõuandjad. Väärikaks ja soliidseks jäämine on aga alati abiks. Ma siiralt loodan, et meie kõigi poolt ühisena 14. aprillil valitav erakonna juhatus saab olema selline juhatus, kes on väärika ja lugupidava poliitika teenäitaja Eestis ja kes seisab selle eest, et erakondade läbipaistvus Eestis suureneks, mitte ei väheneks," teatas Pevkur erakonna liikmetele saadetud kirjas.

11. märts, 2018. Kaja Kallas alustab oma meeskonna kokkupanemisega 

Kaja Kallas pakub Reformierakonna uueks peasekretäriks Kert Valdaru. Valdaru on olnud seotud mitme inimese ühiskasutatava Kurt Walteri nimelise Twitteri kontoga, mille osa postitusi on näidanud negatiivset suhtumist Hanno Pevkuri tegude suhtes.
 

Tallinn. 12.03.2018. Kaja Kallas tutvustas erakonnakaaslastele erakonna uut peasekretäri kandidaati Kert Valdaru. 
Tallinn. 12.03.2018. Kaja Kallas tutvustas erakonnakaaslastele erakonna uut peasekretäri kandidaati Kert Valdaru. Foto: ERIK PROZES/EESTI MEEDIA/SCANPIX

18. märts, 2018. Pevkur saadetakse pingile

 Pärast avalikkuse ees peetud sõnasõda Kaja Kallase ja Hanno Pevkuri vahel saadetakse Pevkur pingile ning riigikogu aseesimehena ei jätka. Reformierakond esitab riigikogu aseesimehe kandidaadiks Kalle Laaneti.

Reformierakonna fraktsiooni koosolek. Pildil Kalle Laanet.
Reformierakonna fraktsiooni koosolek. Pildil Kalle Laanet. Foto: TAIRO LUTTER/EESTI MEEDIA/SCANPIX
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles