Vaata videot ja loe selgitust: kuidas kohtunikud Selverile käru keerasid

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Selver lasi Balti liiga veerandfinaalis Jekabpilsi Luši vastu käest 2:1 edu ja mäng läks viiendasse geimi. See on nende enda süü. Et otsustav geim 11:15 käest läks, selles mängisid oma osa kohtunikud, kes jätsid 11:11 viigiseisul vilistamata lätlaste vea. Kui see ikka oli viga.

Vaatame videost üle! Selveri mängija Oliver Orav ei päästa blokist tagasi tulnud palli kõige õnnestunumalt ja see lendab võrgu kohale, kus Armands Abolinsil on igasugune õigus seda rünnata, kuni kontakt palliga algab tema enda väljakupoolel (võrkpallireeglite punkt 13.2.1). Seega on murdosasekundiks jekabpilslase käitumisega kõik korras ja ilmselt tegi seda arvestades oma otsuse ka lätlasest peakohtunik.

Selveri õigustatud pahameel puudutab aga järgnenut. Reeglite järgi (13.1.3) lõppeb löök mitte sel hetkel, kui ründaja käsi pallist eemaldub, vaid kui pall on täielikult vastaste väljakupoolel. Selveri sidemängija Renet Vankeril peab olema võimalus palli mängida ja ta ka üritab seda, kuid Abolinsi käed on jätkuvalt ees, mistõttu põrkab pall Eesti meeskonna väljakupoolele maha. Sel hetkel on tegu juba Abolinsi blokiga, mis on aga vastase väljakupoolel keelatud juhul, kui see segab vastase tegevust (14.3 ja 14.6.1). Lätlastele oleks pidanud ära vilistama ülepalli ja Selver saama punkti.

Oleks skoor olnud 12:11 tallinlaste kasuks, kes teab, mis veel juhtuda võinuks. Nüüd on Selver aga plindris, sest nädalavahetusel tuleb Lätis võita esmalt esimene ja siis ka võimalik otsustav matš.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles