Video ja galerii: Soome lahel merehätta sattunud kaubalaev jõudis puksiiri abil Tallinnasse (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeval Soome lahel Suursaare lähedal merehätta sattunud kaubalaev Glory Hongkong pukseeriti täna lõunal Tallinnasse Balti laevaremonditehase (BLRT) kai äärde.  

Panama lipu all seilav ning Peterburi teel olnud kuivlastilaev Glory Hongkong sattus Soome lahel rahvusvahelistes vetes merehätta, kui selle masinaruumi tungis ligi kuue meetri jagu vett. Laeva pardal oli 22 inimest. 

Õnnetusest teatati Soome piirivalveametile neljapäeval kell 12.41. Selgitati, et inimeste elud ei ole otseselt ohus, masinaruumi uksed on tihedalt kinni ning vesi ei pääse edasi. Laevalt tulnud teate kohaselt tuli vett masinaruumi mereveekaevust. Puudus info, et laev oleks karile või millelegi otsa sõitnud. 

Ida prefektuuri pressiesindaja Leana Loide ütles neljapäeval kella 22.30 paiku Postimehele, et piirivalvelaev Kindral Kurvits väljus Kunda sadamast ning suundus avariilise laeva lähistele. 

Soome rannavalve teatel merehätta sattunud kaubalaeval kütuselekke ohtu ei ole. «Laevalt ei leki merre kütust ega midagi muud,» ütles piirivalveameti merepäästejuht Tommi Karppi uudisteagentuurile STT. Vee tungimise laeva võis põhjustada rike torustiku ning oli kindel, et omal jõul alus edasi liikuda ei suuda. 

Neljapäeval kella 23.50 paiku teatas Soome piirivalve, et Glory Hongkongist alustati vee väljapumpamist. Lisaks Soome piirivalve merepäästekopterile on valmis seatud Soome kaitseväe helikopter NH90 ning Eesti politsei- ja piirivalveameti merepäästekopter.

Päästeoperatsiooni käigus pumbati alusest vesi välja, reede pärastlõunaks oli laeva juurde jõudnud puksiirlaev Atlas. Reede hommikul kinnitati, et olukord laeval on stabiilne ning leket hoitakse pumpade abil kontrolli all. Samal ajal pidas laeva omanikfirma läbirääkimisi laeva pukseerimise üle. 

Operatsiooni aitasid läbi viia Soome jäälõhkuja Nordica, valvelaev ja Eesti piirivalvelaev Kindral Kurvits. 

Glory Hongkong on 179,89 meetri pikkune 2012. aastal ehitatud kaubalaev.

Merehätta sattunud kaubalaev Glory Hongkong pukseeritakse BLRT-sse
Merehätta sattunud kaubalaev Glory Hongkong pukseeritakse BLRT-sse Foto: Erik Prozes
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles