VIDEO Eestit külastanud Vene dissident Litvinenko: Putin soovib taasluua Nõukogude Liitu (18)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eestit külastas Venemaa dissident ja hetkel Poolas eksiilis elav Olga Litvinenko, kes tegi riigikogus toimunud kohtumisel ettekande, milles rääkis Venemaa olukorrast Putini režiimi all.

Peterburi linnavolikogu endine liige Olga Litvinenko rääkis Postimehele antud intervjuus, et Venemaa kasutab edukalt rahvusvahelisi ja Euroopa õigusakte, et kõrvaldada Kremli poliitilisi vastaseid, tuues näiteks oma Putini lähikondlasest isa Vladimir Litvinenko, kes hoiab Olga poega alates 2011. aastast ebaseaduslikult Venemaa Föderatsiooni territooriumil.

Litvinenko sõnul on Putini eesmärgiks ning suuremaks kavatsuseks tõenäoliselt Nõukogude Liidu territooriumi taastamine ning hoiatas, et ka Balti riigid peaksid selle pärast muretsema.

Naise sõnul on parimaks lahenduseks sanktsioonid Venemaa vastu ning sissesõidukeeldude kehtestamine välisriigis inimõiguste vastaseid kuritegusid korda saatnud inimestele. Kohtumisel tegi Litvinenko ka ettepaneku täiendada nn Magnitski nimekirja veel mõne tegeliku Putini «kassapidajaga». Näiteks pakkus naine välja oma isa äripartnerite Andrei Gurjevi ja Igor Antošini nimed.

Olga Litvinenko ettekanne rääkis muuhulgas nii Venemaal kui rahvusvahelistel turgudel tegutsevast ettevõttest Phosagro, kümme aastat tagasi toimunud ettevõtte seaduslike aktsionäride aktsiate võõrandamisest, hõivamisest ja üleandmisest Putini lähikonda kuuluvatele isikutele. Ettevõte oli varem osa Mihhail Hodorkovski kontsernist Menatep Ltd, Putini lähikondsed hõivasid ettevõtte peale Hodorkovski arreteerimist.

Isa röövis lapse

Poolas eksiilis elav Olga Litvinenko on Phosagro ühe suurima aktsionäri Vladimir Litvinenko tütar. Vladimir Litvinenko on muuhulgas tuntud ka kui Vladimir Putini Peterburi valimiskampaania ja valimisstaabi juht juba kolmandatel presidendivalimistel järjest.

Tütre ja isa vaheliste tõsiste poliitiliste erimeelsuste tõttu sunniti Olga Vene Föderatsioonist 2011. aastal lahkuma. Putini lähikonda kuuluv Vladimir Litvinenko soovis avaldada poliitilist survet oma toonasest Peterburi linnavolinikust tütrele ning sai oma valdusesse Olga lapse, keda hoiab tänapäevani ebaseaduslikult Vene Föderatsiooni territooriumil. Olga Litvinenkole pole avanenud võimalust oma last 2011. aastast saadik isegi mitte näha.

«Peterburi linnavolikogu liikmena tekkis mul poliitiliste erimeelsuste tõttu isaga väga tõsine konflikt. Selle tulemusena olin sunnitud Vene Föderatsioonist põgenema ning minu isa röövis mu tütre mulle surve avaldamise eesmärgil. Mul on Poola kodakondsus, kuid mu isa jätkab minu tagakiusamist Vene võimude abiga ning püüab saavutada ka minu teise lapse tagasisaatmist Venemaale. Ta kasutab Poolas tema jaoks soodsa kohtuotsuse saavutamiseks Venemaa ja Poola vahelist õiguslikku kokkulepet,» selgitas Litvinenko.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles