Video ja galerii: päästjad tutvusid robotist kolleegiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui seni on päästerobotid olnud kangelaslikud ulme- ja multifilmide tegelased, siis nüüd on peamiselt nutika militaartehnika arendajana tuntud Eesti ettevõte Milrem Robotics valmistanud prototüübi, mida saab kasutada päästetöödel.

Täna Pärnus esitletud ligemale tonni kaaluv roomikutega robot võib päästetöödel liikuda kohtadesse, kuhu inimene ligi ei pääse või, mis on liiga ohtlikud. Eestimaist päästerobotit annab kasutada näiteks maastiku-, metsa- või turbapõlengu kustutustöödel, samuti varisemisohtlikes tunnelites või parkimismajades.

Milremi teadus- ja arendusjuhi Mart Noorma sõnutsi võib päästerobotile monteerida külge mahuti kustutusainega ja termokaamera. "Prožektorite ja termokaameratega saab päästerobotiga korraldada metsa all otsinguid," rääkis Noorma päästerobotite kasutusviisidest.

Päästeameti päästetöö osakonna juhataja Martin Lambing loodab, et päästerobotid jõuavad peagi päästjate arsenali.

Lambingu jutu järgi on praegu käsil teadusinnovatsioon, kus roboti arendamisel kohtuvad ideed ja kogemus. "Näen siin kindlasti rakenduskohta. Küsimus on aga selles, millal ja kuidas," märkis ta.

Esialgu pärsib päästerobotite kasutuselevõttu nende kõrge hind. Noorma jutu järgi jääb päästeroboti väärtus praegu samasse suurusjärku korraliku traktori omaga. Kui Eesti päästerobotid jõuaksid masstootmisse, võiksid nad Noorma sõnutsi maksta niisama palju kui sõiduautod.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles