Video: Vabaõhumuuseum andis Anu Rauale ja Ene Parsile teenetemärgi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna pärast Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud kontsertaktust tunnustati Pärnu Cello kohvikus Anu Rauda ja Ene Parsit Eesti vabaõhumuuseumi kuldmärgiga.

SA Eesti Vabaõhumuuseumi arendusdirektori Evelin Värgi sõnutsi on kuldmärk teenetemärk, mida antakse aastas kuni kaks. "Üldjuhul antakse see töötajatele, kelle tööstaaž on üle 15 aasta," selgitas Värk.

Muidu antakse Värgi selgituse kohaselt kuldmärk vaid SA Eesti vabaõhumuuseumi töötajatele, kuid seekord tehti erand. "Raud ja Parsi andsid väga suure panuse 100meetrise vaiba valmimiseks," põhjendas ta.

See, et kuldmärk antakse üle Pärnus, on Värgi ütlust mööda kokkulangevus. Vaibakudumine oli Eesti Vabariigi 100. aastapäeva kink. "Kuna pidulik üleandmine toimub Pärnus, oli hea kasutada võimalust samal ajal tänada," rääkis Värk.

Fakte 7000 inimese kootud 100meetrise vaiba kohta

Vaibakudujatest 72,5 protsenti olid naised ja 25,5 protsenti mehed (kahel protsendil ei olnud külalisteraamatusse sugu märgitud).

Eestlasi käis kudumas 75,4 protsenti, välismaalasi 21,3 protsenti. 3,3 protsenti kudujatest ei olnud kodukohta külalisteraamatusse märkinud.

Kudumine kestis 243 päeva.

Kudumas käis inimesi igas vanuses, seejuures palju lastegruppe, kes vajasid kangastelgedel kudumiseks juhendaja või vanemate abi.

Algatuses osales 44 vabatahtlikku, kes juhendasid muuseumi külastajaid kangastelgedel kuduma ja hoidsid silma peal, et muster õigesti jookseks.

100 meetrit koosneb 20 viiemeetrisest vaibast. 100 meetri sisse on kootud Eesti 100 kihelkonda. Iga kihelkonnamustri vahel jookseb sinimustvalge triip.

Ühe meetri kaltsuvaiba kudumiseks kulub umbes kilogramm materjali: 100 meetrile kulub seega 100–110 kilo.

Kõige rohkem on vaibas punase, halli ja sinise toone.

Allikas: vabaõhumuuseum

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles