Vana nakkushaigla põles teist korda, elanik ei mõista, mis juhtus

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Päästeametile teatati täna öösel kell 1.47 tulekahjust Tartus Lina tänaval, kus viimase poole aasta jooksul teist korda põles vana nakkushaigla peahoone, evakueeriti 29 inimest. Politsei alustas kriminaalmenetlust karistusseadustiku süütamist käsitleva paragrahvi järgi.

Ei mõista, ei oska midagi öelda, ütles täna öösel põlenud Lina tänaval vana nakkushaigla peamaja nooremapoolne üürnik Olev Põldmaa oma vettinud elamises asju pakkides.

«Tõesti ei tea, mis juhtus,» rääkis neli kuud vana nakkushaigla esimesel korrusel elanud Olev Põldmaa. «Olin öösel tööl. Tulin kell kaheksa koju ja nägin, et tulekahju on olnud. Elasin siin koos vennaga. Tegin vennale kella kaheksa ajal kohvi, saatsin ta tööle ja hakkasin pakkima.»

Uks põles

Maja taga asutas end minekule ka räsitud väljanägemisega hilisemas keskeas mees, pambud jalgrattale pakitud. «Olin siin sõbra juures, teisel korrusel,» rääkis mees, kes oma nime ei soovinud öelda. «Öösel korraga kuskil kella kahe ajal toa uks meil põles, ei saanud enam välja. Proovisime siis aknast välja saada, aga ei saanud. Lõpuks pääsesime ikka kuidagi uksest välja.»

Küsimusele, kuhu ta sel külmal päeval jalgrattaga sõidab, vastas mees: «Siia lähedale, Kõrvekülla. Mul seal tuba.»

«Ma ei ole üldse kursis, mis seal juhtus, lugesin tulekahjust Postimehest,» ütles ka vana nakkushaigla hoonetekompleksi omaniku, Aurorette OÜ juhatuse liige Kaimo Sepp. «Ei oska midagi arvata, ehk oli põhjus elektris või milleski muus. Seal oli keskküte.»

Lõuna päästekeskus teatas, et täna öösel evakueeriti ja aidati vana nakkushaigla peamaja esimeselt ja teiselt korruselt välja 29 inimest, kes elasid seal üürikorterites. Üks mees toodi redeli abil alla varikatuselt ning viidi alajahtumise tunnustega haiglasse. 16 inimest paigutati politsei tellitud bussi ja sõidutati kokkuleppel linnavalitsusega varjupaika. Ülejäänud pääsenud otsisid ise endale ulualuse.

Põles hoone teise korruse koridor, kust tuli levis edasi katuse alla. «Meie päästjad rääkisid, et teise korruse koridoris oli diivan, mis oli väga põlenud,» ütles Lõuna päästekeskuse pressiesindaja Marek Kiik.

Elada enam ei saa

Tulekahju levik peatati kell 3.56, kustutustööd lõppesid kell 5.04. Katuse alla levinud tule kustutamiseks tuli päästjatel see avada. «Elada seal majas küll enam ei saa,» tõdes Marek Kiik. «Teine korrus ja katus said tulekahjus kannatada, esimene korrus sai kannatada kustutusveest.»

«Tundub nii, et inimesed peavad sealt lahkuma,» tõdes Kaimo Sepp. «Ma pole veel kätte saanud üürnikega tegeleva firma esindajat.»

Tartu linnavalitsus teatas, et tegeleb täna öösel Lina tänaval põlenud maja elanike murede lahendamise ja neile eluruumide leidmisega. Abilinnapea Tiia Teppani sõnul ei jäta linn oma elanikke hätta. «Kindlasti leitakse kõigile tulekahjus kannatada saanud hoones eluruumi üürinud inimestele majutuskohad,» ütles abilinnapea. «Soe tuba ja soe toit on kõigile vajajatele kindlustatud.»

Uurimine käib

Politsei alustas täna vana nakkushaigla tulekahju tekkepõhjuse ja muude asjaolude selgitamiseks kriminaalmenetlust karistusseadustiku süütamist käsitleva paragrahvi järgi, teatas Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Kauri Sinkevicius.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Toomas Liiva sõnul kontrollib politsei uurimise käigus erinevaid versioone.

«Kuna põlengu tõttu olid ohus inimeste elud, alustati kriminaalmenetlust just süütamist käsitleva paragrahvi järgi,» ütles Toomas Liiva. «See annab võimaluse uurimise käigus viia läbi vajalikud ekspertiisid ja muud uurimistoimingud, mis aitavad meil tõeni jõuda.»

Keskpäevaks olid uurijad kogunud sündmuskohalt vajalikku informatsiooni ja võtnud proove, mille tulemuste saamiseni läheb aega. Kohtueelseid menetlusi viib läbi Lõuna prefektuur Lõuna ringkonnaprokuratuuri juhtimisel.

Lina 6 asuv vana nakkushaigla peamaja põles ka pool aastat tagasi, mullu 23. augusti öösel. Toona oli leekides suure kahekorruselise puumaja Turu täna poole jääv osa.

Päästjad ja politseinikud evakueerisid selle põlengu ajal 21 inimest, kes paigutati kohale tellitud bussi. Üks inimene viidi tervisekontrolliks haiglasse.

Ka selle tulekahju põhjuste selgitamiseks alustati kriminaalmenetlust. «23. augusti öösel samas hoones toimunud põlengu osas alustatud uurimine on endiselt kohtueelses menetluses ja asjaolude selgitamiseks kogutakse veel informatsiooni,» teatas Kauri Sinkevicius.

Tartu linnavolikogu kehtestatud detailplaneeringu järgi tuleb miljööväärtuslikul alal asuv ajalooline haiglakompleks Lina tänava ja Lina 6 vahel säilitada tervikuna ja taastada. Kompleksi omanik Aurorette OÜ tellitud ekspertiisi järgi on vanad hooned aga 60 protsendi ulatuses amortiseerunud. Ettevõte soovib sellele alale ehitada uued hooned, mis väliselt sarnanevad vanade majadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles