SILMAPIIRIL VÄLISMAALANE «See ongi ateistlik Nõukogude Liit, kus lauldakse meie jõululaule?»

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimehe saatesari «Silmapiiril välismaalane» toob fookusesse kuus Eestis elavat inimest, kes kirjeldavad oma kogemusi Eesti ja eestlastega. Ajaloolane Karsten Brüggemann kolis Saksamaalt siia aastal 2002, kuid esimesed kogemused pärinevad 1984. aasta klassiekskursioonilt, mis valmistas Hamburgi kooligrupile pettumuse. Vaata videot!

«Tegelikult on kõik ju muutunud,» kirjeldas Brüggemann, «ja esimest korda siia tulles ootasin ma midagi hoopis muud!»

«Olin umbes 15-aastane ja mida teadsin ma Eesti ajaloost? Mitte midagi! Olin kuulnud küll midagi Hansa Liidust, aga ma ootasin rohkem Venemaad. Me olime nii pettunud.»

«Me olime kooligrupp Hamburgist ja Tallinn nägi välja nagu Lübeck. Ja Lübeckis me olime juba käinud. Sõitsime Nõukogude Liitu ja see oli täiesti tüüpiline hansalinn.»

«Oli detsembrikuu, jõuluaeg, kõik olime esimest korda ilma vanemateta võõral maal,» jätkas ta, «aga see, mida ma kunagi ei unusta, on ekskursioon Toompeale Toomkirikusse, kus lauldi meie jõululaule. Kas see ongi ateistlik Nõukogude Liit?»

Eestisse kolis ajalooprofessorina Baltimaadele ja Venemaale spetsialiseerunud Brüggemann aastaid hiljem seetõttu, et siin pakuti kõige sobivamat erialast tööd kõige sobivamas keskkonnas.

Vaata videot!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles