Suusarajal taktikaga mööda pannud Ilves: 16. koht pole kindlasti paha, aga tahtnuks paremat (2)

Siim Kaasik, Pyeongchang
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti olümpiakoondise liider Kristjan Ilves sai kahevõistluse normaalmäevõistlusel 16. koha, mis on eestlaste seni parim sooritus Pyeongcangi olümpiamängudel. «16. koht pole paha, aga tahtnuks paremat. Esimene start on tehtud ja ootan nüüd huviga suurt mäge,» sõnas Ilves esimestes kommentaarides.

«Suurnurgad on suhteliselt sirged. Kogu päev kokku võtta, siis selline keskmine sooritus. Hüppemägi oli loterii, aga mul on hea meel, et sain hüppemäel hea fiilingu tagasi ning nüüd on hea suure mäe võistlusele minna,» sõnas Ilves pärast võistlust.

Ilvese sõnul valis ta suusarajaks vale taktika. «Võtsin kohe jaapanlase kinni ja siis tuli Rydzek hirmsa hooga ja sõitsin tema järel. Oleksin pidanud rahulikumalt koos prantslastega alustama. Oleks olnud selline ühtlasem sõit, esimesed kaks ringi tõmbasid natukene kinni ära. Tõusu sõita oli isegi okei, aga tuulised platoo osad olid rasked,» selgitas ta.

«Ma läksin suusarajal kohe maksimumi võtma. Kui oleks hea päev, oleksin ilusti jõudnud Yoshitoga sõita. Täna jäi veidi tunde taha kah – see polnud kehv, aga mitte ka hea. Taktikaliselt teistmoodi sõites võib-olla poleks koht parem olnud, aga koguaeg kindlasti,» jätkas Ilves.

Pärast hüppevõistlust, kus Ilves teenis 9. koha, pakkus ta enda tänaseks maksimumtulemuseks 12. kohta. «Aga kui arvestada kõike, mis täna oli, siis see 16. koht on maksimumilähedane.» 

Ilves sõitis pikalt täna üksinda, mistõttu oli tal tuulele avatud kohtades päris raske. «Üksinda sõites oli kohati meeletu tuul vastu. Rapsisin täitsa tühja seal. Ise pidanuks mõnes kohas rohkem kannatada ja oleks endal hiljem lihtsam olnud.»

Lõpusirgel suutis Ilves mööduda ameeriklasest Taylor Fletcherist «Vaatasin lõpus, et ei saagi Fletcherit kätte. Laskumise peal oli jalg nii jube täis, et ei saanud isegi asendisse. Aga üritasin tuulde saada ja sain lõpus mööda. Vähemalt lõpetasin positiivsel noodil.»

16. koht on Eesti olümpia parim, oled sellega rahul? «See koht pole paha. Aga kindlasti olen koha mõttes võimeline paremaks. See suur mägi veel tuleb. Praegu on hüppekindlus ja tunne olemas ehk seal annab sellega palju rohkem võita kui väiksel mäel. Kindlasti plaanin suurel mäel tänase tulemuse üle teha. Kui saaks kaks või kolm kohta ette poole, oleks juba päris hea.»

Andrus Ilves: Kristjan andis täna kindlasti maksimumi!

Pojaga nõustus ka isast treener Andrus Ilves: «Hüppemäel oli juba paras närvide mäng, kuidas tuulega veab ja toime tuleb. Kristjan tegi tehnilised head hüpped, kui veel natukene õnne oleks. Suusapoolel ta ütles, et jõudu on, aga esimese ringiga läks veidi liialt hoogu ja pingutas üle. Järgmistel ringidel pidi pärast lõivu maksma. Ta andis endast kindlasti maksimumi, mina olen päevaga rahul. Hea algus on tehtud ja üks võistlus on veel ees.»

Kristjan Ilveski vaatab juba suure mäe võistluse poole, mis on kavas järgmisel teisipäeval. «Loodetavasti see tuul ka natukene vaibub, oleks parem hüpata. Aga see on põhiline, et otsisin kolm päeva õiget tunnet hüppemäel ja täna leidsin selle lõpuks üles. See annab motivatsiooni juurde suureks mäeks.»

Video ei ole enam kättesaadav. Video ei ole enam kättesaadav.

Teine stardis olnud Eesti kahevõistleja Karl-August Tiirmaa lõpetas hüpped ja murdmaasõidu sarnaselt 43. kohal. Mees nimetas end lihtsalt kaasreisijaks: «Kui hüppemäel tuli selline sooritus, siis mida sa rajal ikka teed, kui neli minutit juba maas oled. Sõiduvorm oli normaalne – kui oleks ettepoole hüpanud, oleks ka paremini sõitnud, aga nii tagant tavaliselt ette ei tõusta.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles