Tipphetked: avapäeval põrunud venelasi ei aidanud ka peakonkurendi kukkumine, iluuisukulla võitis Kanada!

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Taliolümpiamängude kõige glamuursema ala, iluuisutamise, esimese kuldmedali võitis Kanada võistkond. Esikohale pandi alus kohe kolmepäevase võistluse avaalal, meeste lühikavas ja seda mitte üksnes ise säramisega, vaid lõpuks hõbeda teeninud venelaste läbikukkumisega.

Viimasele, kolme vabakava sisaldanud võistluspäevale mindi vastu seisult, kus Kanada edestas Olümpiasportlasi Venemaalt nelja ja USAd kuue punktiga. Kohe alustuseks tsementeerisid liidrid oma kohta veelgi, sest Patrick Chan jäi meeste vabakavas alistamatuks. Esimesed kaks neljakordset hüpet maandunud, kuid kolmekordsel axelil kukkunud Chan sai kava eest 179.75 punkti. Lühikavas kaks korda kukkunud ja alles seitsmendana lõpetanud Mihhail Koljada üritas nüüd oma eksimusi parandada, kuid pidi leppima tulemusega 173.57 ja teise kohaga. See tähendas sisuliselt Kanada kuldmedalile pitseri alla vajutamist – enam polnud küsimus venelaste edasises edus vaid nad vajasid konkurentide ränka põrumist.

Venemaa 15-aastane uisuvirtuoos Alina Zagitova sai vabakavas teha esimese tutvuse olümpiajääga.
Venemaa 15-aastane uisuvirtuoos Alina Zagitova sai vabakavas teha esimese tutvuse olümpiajääga. Foto: MLADEN ANTONOV/AFP/Scanpix

Enda heade tulemustega venelastel probleeme ei tekkinud. Eile lühikava maailmarekordit parandanud Jevgenia Medvedeva täna naiste seas jääle ei tulnud, kuid venelaste esikohta see ei vääranud, sest vabakava tuli esitama 15-aastane Alina Zagitova. Värske Euroopa meister põrmustas kõik konkurendid – tulemus 158,08 oli suisa 20,55 punkti etem USA iluuisutaja Mirai Nagasu skoorist.

Nagasu suutis omakorda napilt 0.39 punktiga edestada kanadalannat Gabrielle Dalemani, aga esikolmiku selline järjestus tähendas, et medalite saatus sai otsustatud juba enne jäätantsijate esitusi – Kanadale oli garanteeritud kuld, venelastele hõbe ja USAle pronks.

Jäätantsu vabakavaga sai Kanda võit veel kuldse lihvi, sest parima tulemuse eest hoolitsesid Tessa Virtue ja Scott Moir. Teise koha teenisid seal ameeriklased, aga nendegi kirkam medal läks kokkuvõttes meeste lühikavasse kui favoriidikoormat kandnud Nathan Chen leppis neljanda kohaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles