Venelannade duell muutus sõjaks: maailmarekord püsis vaid 15 minutit

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Video ei ole enam kättesaadav. Video ei ole enam kättesaadav.

Iluuisutamine on, nagu ikka, taliolümpiamängude üks kroonjuveele. Suureks duelliks on muutunud aga naiste üksiksõit, sest venelannade duell on muutunud ägedaks sõjaks. 

Treeningukaaslased ja väga head sõbrannad, venelannad Alina Zagitova ja Jevgenia Medvedjeva teevad olümpiamängudel konkurentidele silmad ette. Medvedjeva püstitas oma lühikavaga maailmarekordi 81,61 punkti, kui 15 minutit hiljem tegi koondisekaaslane Zagitova selle üle ning uued maailmarekordinumbrid on 82,92. 

Enne vabakava hoiab kolmandat kohta kanadalanna Kaetlyn Osmond, kelle kava andis 78,87 punkti. 

ENNE VÕISTLUST:

Viimased aastad on üks sportlane säranud eredamalt kui ükski teine konkurent. 2015. aastal Tallinnas toimunud juunioride MMil sai alguse venelanna Jevgenia Medvedjeva võidumarss, millel ei näinud lõppu. Kaks GP-finaali, EM ja MM – kõigil neist oli ta naiste üksiksõidus vastastest üle ning krooniti kindlaks tšempioniks.

«Mul on au täna siin olla. Aitäh, et andsite mulle võimaluse kõnelda Venemaa sportlaste nimel. Ma olen kuni viimase hetkeni üritanud mitte tähelepanu pöörata Venemaa sporti puudutavatele negatiivsetele uudistele. Ma arvasin, et meil, puhastel Vene sportlastel, pole põhjust millegi pärast muretseda. Kui keegi tõesti saatis korda dopingureeglite rikkumisi, siis meil kohe kindlasti nendega midagi pistmist ei olnud,» mängis venelanna ROKi täitevkomitee ees süütut, kuid muutis siis kiiresti  oma tooni ja ähvardas OMi boikoteerida.

«Mulle on vastuvõetamatu variant, et võiksin olümpiamängudel võistelda ilma Venemaa liputa ja neutraalse sportlasena. Ma olen oma riigi üle uhke ja mul oleks suur au seda olümpial esindada. See annab mulle jõudu ja inspireerib mind esinedes.»

ROKi juhtide hingepaelu Medvedjeva avaldus helisema ei pannud – venelased peavad Pyeongchangis võistlema olümpialipu all. Nende seas ka Medvedjeva, kes tuleb siiski jääle (loe: sööb oma sõnu). Jätkuvalt favoriidina, kuigi resümeele lisandus vahepeal üks poriplekk – tänavusel EM-il piirdus venelanna hõbemedaliga, sest kulla noppis koondisekaaslane Alina Zagitova.

Uuralitest pärit kõigest 15-aastase Zagitova võit polnud üllatus, sest esikoht kuulus talle ka tänavuses GP-finaalis, mis on olümpia ja MM-i järel käimasoleva iluuisuhooaja tähtsuselt kolmas jõuproov. Medvedjeva jäi GP-finaalist jalavigastuse ravimise tõttu eemale. EM-il oli ta jääl tagasi, kuid kaotas Zagitovale nii lühi- kui ka vabakavas. 

Kui eestlased lootsid läbi Kelly Sildaru teada saada, kuidas 15-aastase sportlase närvikava OM-pingele vastu peab, siis venelastel on seesama küsimus Zagitova kohta. «Moskva GP-finaali vaadates jäi mulle mulje, et liiga suure löögina teine koht Medvedjevale ei tulnud. Ilmselgelt ei meeldi kellelegi teiseks jääda, aga ta ei näidanud seda kuidagi välja. Ta ongi väga tugev inimene,» usub Margus Hernits, et kogenum venelanna ei lase end konkurentsist kõigutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles