VIDEO Kas streik ebaõnnestus? Peterson: ju meil ei õnnestunud inimesi piisavalt julgustada (29)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Ametiühingute keskliidu esimees Peep Peterson ütles, et tänasel Rakvere lihakombinaadi streigil oleks võinud osaleda rohkem inimesi. «Ju meil ei õnnestunud töötajaid piisavalt julgustada,» tunnistas ta.

Täna kell 7.30 algas HKScan Estonia Rakvere lihatööstuse tapamaja töötajate tähtajatu streik. Ametiühingute keskliit otsustas seekordse koosoleku pidada Rakveres, et olla lähemal ja näidata solidaarsust lihakombinaadi streikijatele. «Tegu on esimese suurema streigiga Eesti tööstussektoris,» kommenteeris Peterson. 

Kui ametiühingu esmane eesmärk oli streiki kaasata ka teised lihatööstuse osakonna töötajad, siis tegelikult oli streikjaid vaid 24.

Küsimusele, kas streik ebaõnnestus, vastas Peterson, et piketil oli piisavalt inimesi oma meelsust näitamas, kuid streigis oleks võinud tõesti rohkem inimesi olla. «Praegusel hetkel ma väidan, et meil ei õnnestunud piisavalt julgustada, aga töö käib,» lisas ametiühingujuht.

Petersoni sõnul ei kavatse nad aga oma nõudest taganeda. «On oluline, et asi õnnestuks. Et läbirääkimised töötajate ja juhtkonna vahel jätkuksid. Et need inimesed saaksid perspektiivi ja teadmise, kuidas ja kui palju nende palk tõuseb,» lisas ta.

Mis juhtub, kui kokkuleppeni ei jõutagi? Kas ühel hetkel ei jätku meil enam tapamajadesse töötajaid? «See on üks võimalus, aga teine on see, et ühel päeval me ei saa lihtsalt enam kodumaist liha süüa.»

Rakvere Lihakombinaadi tapamaja töötajad nõuavad oma põhitunnipalga tõstmist 1. veebruarist 4,34 eurole ja alates 1. juulist 5,03 eurole. Eeldatavalt saab tapatsehhi loomade töötlemise liinitöötajate kuutöötasuks olema sel juhul alates 2018. aasta veebruarist keskmiselt 1079 eurot ja alates 1. juulist 2018 1195 eurot. 

Statistikaameti andmed ütlevad, et Lääne-Virumaa keskmine brutokuupalk möödunud aasta III kvartalis oli 962 eurot, netopalk 786 eurot. Toidutootmise sektoris oli keskmine palk samal ajal 1044 eurot.

Kommentaarid (29)
Copy
Tagasi üles