Selgus Järvamaa aasta tegu

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Võitja edestas teisi mäekõrguselt
  • Kombinaadi maksumus on 90miljonit eurot

Täna selgus Paide rekojas Järvamaa aasta tegu 2017. Selleks osutus novembris teatavaks saanud otsus, et ühistuline piimatööstus ehitatakse Paidesse.

Järva Teataja peatoimetaja Tiit Reinberg märkis, et vaieldamatult oli tegemist otsusega, mis läks järvalastele korda. "Kui algas aasta teo esitamine, oli just piimatööstuse Paidesse toomise otsus see, mida enim esitati," lisas ta.

Ka hääletussedelitel ja internetihääletusel kordus enim piimatööstus, kuigi valida oli 12 kandidaadi vahel. Lõpuks edestas võitja teisele kohale jõudnut kahekordse häältearvuga.

2020. aastaks loodavasse tehasesse on kavandatud 150 töökohta ja see töötab seitse päeva nädalas ööpäev ringi.

Tiit Reinbergi hinnangul oli just 150 tekkivat töökohta määrav, miks inimesed säärase otsuse poolt hääletasid. "Töökohad on olulised, inimestel tekib lootus elujärje paranemisele,« sõnas ta.

Uus, uhke ja Eestis omasugune tööstus on võimeline töötlema 1000 tonni piima ööpäevas ehk rohkem, kui praegu toorpiima riigist välja veetakse.

Enamik piima läheb ka uues tehases juustuks, sest  juustu tarbimine maailmas üha suureneb. Nii on kavas toota uues tehases 32 000 tonni juustu aastas, millest 10 000 tonni on plaan müüa väikepakendatult jaeklientidele. Piimakominaadi maksumus on 90 miljonit eurot, riik investeerib sellest PRIA kaudu 15 miljonit.

Järva Teataja ja Järvamaa omavalitsuste liit andsid  Järvamaa aasta teo tiitlit välja juba 15. korda. Kandidaatide esitamine lõppes vahetult enne jõulupühi.

Hääletada oli aega peaaegu kuu, oma valikut sai teha mitmel viisil: lõigata lehest välja kupong ja see toimetusse edastada, kirjutada eelistusest Järva Teataja digilehes loo »Aasta teo hääletus« kommentaariumi, klõpsata gallupis, saata teade Järva Teatajale Facebooki kaudu või lasta sedel hääletuskasti meie toimetuses või Maksimarketis peetud Järva Teataja sünnipäevapeol.

Hääletanuid oli sel aastal ligi 1500, mis on keskmiselt iga 20. Järvamaa elanik.

Esikolmikusse jõudsid ka maalitud majad Järvamaal ja Türi elamuspark. Tavapäraselt saab aasta teo võitja auhinnaks vaiba, mis jääb meenutama tegusat aastat. Tänavu on selleks Liis Pihliku teos »Nähtamatud niidid".

AASTA TEOD

2003 Imavere kõrts

2004 Türi staadion

2005 võidupüha paraad Paides

2006 Eesti tõe ja õiguse aasta üritused Albu vallas

2007 Valgehobusemäe suusa- ja puhkekeskuse külastuskeskuse valmimine

2008 segakoori Suisapäisa teguderohke aasta

2009 Paide spordihall

2010 Mäo liiklussõlm

2011 Imavere sotsiaalmaja

2012 Järvamaa haigla õendusabi keskus

2013 Paide arvamusfestival

2014 Koeru keskkooli õpilaste esikoht noorteprogrammis ENTRUM, kus nad tulid välja ökonätsuga Nätrum.

2015 Aruküla mõisa ennistamine

2016 Arvo Pärdi muusikaaed

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles