Video: jäisest veest päästmiseks tuleb kiiresti tegutseda

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reedel harjutasid merepäästjad Pirita Jahisadamas erinevaid tehnikaid, kuidas päästa ootamatult läbi jää vajunud inimest.

Politsei- ja Piirivalveameti Tallinna kordoni merepääste patrullgrupi juht Armin Puust ütles, et jääkülma vette kukkunud inimeste päästmisel on kiire tegutsemine ülioluline.  

«Inimene muutub paari jääkülmas vees oldud minutiga jõuetuks ning ei jõua enam jääservast kinni hoida ega ennast jääle rullida,» ütles ta.

Puust selgitas, et päästjatel on inimese päästmiseks aega umbes kümme minutit.

Ta lisas, et kuigi iga päästeoperatsioon on erinev, on peamine strateegia meestel selge. «Päästeliin on ühel mehel küljes. Tema läheb abivajajani ja kaks meest siis sikutavad nad välja,» selgitas Puust.

«Esimene asi jääle minekul on lähedaste teavitamine,» ütles PPA juhtiv korrakaitseametnik Marge Kohtla.  

Kohtla lisas, et sügisesel perioodil peaks jää olema vähemalt 10 sentimeetri paksune ja autoga pealeminekuks üle 20 sentimeetri.  

Politseiametnike sõnul võib eriti petlik olla just kevadine jää. «Jää iseloom muutub üsna palju ja ka paksem jää võib siis inimese raskusele järgi anda,» selgitasid nad.

Politseinike sõnul võiks ka kalameestel jääle minnes kaasas olla jäänaasklid ja seljas päästevest. «Aitab ka taskunuga või püksirihm,» ütles Kohtla. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles