Video ja galerii: Ülemiste Citys põlenud tehasehoone levitas linna kohal mürgist suitsu (2)

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Päästjad kustutasid üle kahe tunni suurpõlengut Ülemiste Citys Valukoja tänaval asuvas tööstushoones, kus põles titaani ja tsirkooni puru, mis levitas linna kohale mürgist suitsu.

Täna hommikul kell 9 ajal anti päästjatele teada, et aadressil Valukoja 12 on  kolmekorruselise metalli ja alumiinimumi käitlemisega tegeleva tööstushoone esimese korrusel puhkenud põleng.

Sündmuspaigal selgus, et ligikaudu 100 ruutmeetri ulatuses põleb tööstushoones titaani ja tsirkrooni puru.

Töös olid Lasnamäe, Lilleküla, Kesklinna, Nõmme, Assaku, Pirita ja Keila päästjad ning tehnika, samuti politsei ja kiirabi ning vajalikke mõõtmisi tegev erikeemiatalitus.

Tulekahjule pandi piir kell 11.34. Kiirabi vaatas sündmuskohal üle 22 inimest. Üks päästja viidi kontrolliks haiglasse, teised hospitaliseerimist ei vajanud.

Kella 16.30 avati ka liiklus Valukoja tänaval. Sündmuspaigal teevad viimaseid tegevusi Kesklinna päästjad. 

Kella 12.50 ajal õhust inimorganismile ohtlikus koguses mürgiseid aineid enam ei leidnud. 

Põlengu tõttu levinud mürgine suits võis põhjustada halba enesetunnet, hingamisteede häireid ja uimasust, ütles Põhja päästekeskuse pressiesindaja Indrek Hirs. 

Inimestel, kes Valukoja tänava lähistel ennast halvasti tunnevad, palutakse pöörduda kiirabi poole. 

Kustutustööde tõttu oli liiklus sündmuskoha lähedal ümber suunatud.

Tulekahju Ülemiste Citys. Пожар на улице Сеписк.
Tulekahju Ülemiste Citys. Пожар на улице Сеписк. Foto: Lugeja foto

Tallinna Tehnikaülikooli mehaanika ja tööstustehnika instituudi professori, akadeemik Jakob Kübarsepa sõnul ei saa nii titaan kui tsirkooni kompaktse materjalina või piisavalt suurte osakestena põlema minna. Küll võivad süttida nendest metallidest peeneteralised pulbrid. Need on Kübarsepa sõnul süttimisohtlikud ja nende põlemisel eraldub märkimisväärselt soojust, aga mitte mürgiseid gaase. «Nii nagu metallid, nii ka nende põlemise produktid mürgised ei ole. Seda kinnitab näiteks nende materjalide kasutamine meditsiinis.»

Kübarsepa meelest võib kõrge põlemistemperatuuri taga olla titaani ja tsirkooni pulbrite oksüdeerumine, kuid suitsu tekitas ilmselt mingite muude materjalide põlemine.

«Seda, kas seal on veel mõni aine, selgitab hilisem uurimine,» kommenteeris Hirs. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles