Video: Urmas Reinsalu selgitas, mida ta oma skandaalse avaldusega täpselt mõtles (34)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Justiitsminister Urmas Reinsalu (IRL) ütles täna Postimehele antud videointervjuus, et kahetseb ebaõnnestunud sõnakasutust. Küsimusele, millal justiitsminister tagasi astub, vastas Reinsalu, et siis, kui on õige aeg. 

«Poliitikul on alati piiratud ajaraam, milles tegutsetakse. Aga tähtis on see, et kui miski läks nihu, tuleb seda õigesti kommunikeerida, et inimesed haiget ei saaks,» selgitas Reinsalu intervjuus Postimehele. 

Reinsalu nimetas 104 inimese allkirjastanud avalikku kirja president Kersti Kaljulaidile kanakarja kambakaks. Videointervjuus Postimehele märkis minister, et kanakarja kujundi kasutamine oli inspireeritud teosest «Lendas üle käopesa», kus etenduse peaosaline iseloomustas taoliselt üle võlli kriitikalainet.

Kirjas taunitakse Tiit Ojasoo osalust Eesti Vabariigi 100. aastapäeva vastuvõtu lavastamises. Lisaks märkis Reinsalu, et ehkki ta inimesena Tiit Ojasood ei tunne, siis «kui minult tema lepitusmenetluse juhtumi kohta omal ajal arvamust avaldasin, siis mõistsin ma naistevastase vägivalla hukka, kuid nüüd, tänase kirja valguses, lausa kahetsen seda avaldust».

Reinsalu selgitas, et tema arvamusloo sõnumit on avalikkuses valesti mõistetud ning tegelikult soovis ta toonitada arusaama, et iga halb tegu peab ühiskonnas leidma õiglase lahendi, saama karistuse ning pärast seda peab olema ühiskonnas võime andestada. 

Ojasoo osalemisele Eesti Vabariigi 100. aastapäeva vastuvõtu lavastajana andis Reinsalu põhimõttelise heakskiidu: «Ma ei kasuta seda süütegu välistava platvormina,» kommenteeris minister, toonitades, et ei soovi, et Ojasood puudutav teema muutuks vabariigi aktuse keskseks teemaks ning on hea, et see küsimus avalikkuses praegu tõstatus. 

Vabandas esmalt pressiteate vahendusel 

Reinsalu teatas pressiteate vahendusel, et ta palub oma sõnastuse pärast vabandust. «Minu tänane kommentaar selle kohta, kas ühiskonnas on olemas võime halastada pärast karistamist, on moondunud hoopis küsimuseks, kas ma kergekäeliselt suhtun naistevastasesse vägivalda,» märkis Reinsalu.

«Ei, ei suhtu. Igasugune vägivald kõigis vormides on lubamatu. Kuri tegu peab saama karistatud. Seda kurssi on ajanud justiitsministeerium varem ja ka nüüd. Ma vabandan oma avalduse sõnastuse pärast, kui see tegi kellelegi haiget,» selgitas Reinsalu.

Urmas Reinsalu kirjutas täna Eesti Päevalehele saadetud arvamusloos, et ehkki ta inimesena Tiit Ojasood ei tunne, siis «kui minult tema lepitusmenetluse juhtumi kohta omal ajal arvamust avaldasin, siis mõistsin ma naistevastase vägivalla hukka, kuid nüüd, tänase kirja valguses, lausa kahetsen seda avaldust». 

Avaldust on juba hukka mõistnud mitmed opositsioonipoliitikud, kuid ka Reinsalu parteikaaslane Peeter Laurson ja koalitsioonipartneri Keskerakonna juhatuse liige Raimond Kaljulaid.

Reinsalu andis täna intervjuu ka Kuku raadiole:

Loe veel: Reinsalu: kahetsen, et Ojasoo juhtumi valguses naistevastase vägivalla hukka mõistsin

Kommentaarid (34)
Copy
Tagasi üles