Video: vaata, mis juhtus kaklusesse sattunud tõsielustaariga

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Möödunud aasta märtsis sattus saatest «Prooviabielu» tuntuks saanud Liisa kaklusesse. Kanal 2 saade «Krimi» näitab tol ööl juhtunust ka videosalvestist.

Saatest «Prooviabielu» tuntud Liisa sattus märtsis bensiinijaamast burgerit ostes konflikti, kui tema ja kahe teise naisterahva vahel tekkis esialgu sõnaline konflikt, mis eskaleerus tõsielustaari peksmisega. 

Tõsielustaari politseile antud ütlustest selgub, et naine palus bensiinijaama sisenenud naisterahvastel kõneleda teenindajaga eesti keeles, mille peale naised vihastasid ja läksid talle kätega kallale. Samas on videost nii kuulda kui ka näha, et sõnalist konflikti alustas Liisa: sõimas naisi sibulateks ning tõukas tema poole astunud naist esimesena. Seepeale virutati Liisale rusikaga näkku ja järgnes tüli, millesse oli segatud ka taksojuht.

Mida tegid turvatöötajad?

G4S sai turvafirma kommunikatsioonijuhi Reimo Raja sõnul teenindusjaamast paanikahäire kella 3.38 ajal. Seepeale saatis juhtimiskeskus sündmuskohale kaks patrulli. Esimene jõudis neist kohale seitsme minutiga, teine minut aega hiljem. 

Sündmuskohale jõudes nägid turvatöötajad, et taksos istub häiritud naisterahvas ja takso ümber mitu inimest. Nende hulgas ka kaks meest, kellest ühe käes märkas turvatöötaja püstolit. Seda nähes teavitasid turvatöötajad kohe politseid.

Turvatöötajad püüdsid osapooli rahustada ja tegid kindlaks, et enne politsei saabumist keegi sündmuskohalt ei lahkuks. Sellegipoolest üritas taksojuht üks hetk minema sõita, kuid turvatöötajad ei lubanud ning andsid talle korralduse relv käest panna ja autost väljuda. Seejärel saabusid juba politsei ja kiirabi ning politsei võttis sündmuse lahendamise üle.

Pärast politsei saabumist tuli Raja sõnul teenindusjaama tagaruumist välja ka klienditeenindaja, kes teatas, et tagaruumis on inimene, keda teenindussaalis peksti.

Raja selgutas, et turvatöötaja esmane roll on olukorda rahustada ja lahendada ning takistada kahju tekitamist inimestele ja varale. Vastavalt vajadusele kaasatakse abijõudusid patrullekipaažide näol. Süüteo toimepanemistest antakse koheselt teada ka politseile. 

Miks klienditeenindaja ei sekkunud?

Mõnel videot vaataval inimesel võis ehk tekkida küsimus, miks ei läinud leti taga seisnud noormees kaklevaid naisi lahutama. «Tegevusjuhised Circle K teenindusjaama töötajatele konfliktiolukorras näevad ette, et töötajal tuleb võimalusel tagada konfliktis mitteosalevate külastajate turvalisus, kuid samas ei tohi töötaja mitte mingil juhul seada ohtu oma elu ja tervist, mistõttu füüsiline sekkumine konflikti ei ole lubatud,» selgitas  Circle K tervis, ohutus, keskkond juht Vaike Adamson. 

Ka turvafirma kommunikatsioonijuht kiitis teenindusjaama töötaja tegevust. «Selle juhtumi puhul väärib esiletoomist tankla teenindaja käitumine, kes esiteks vajutas paanikanuppu, seejärel informeeris juhtunust häirekeskus ja lõpuks aitas kannatanu turvalisse kohta. Samuti ei hakanud ta iseennast ohtu seadma kaklusesse vahele minemisega.» 

Raja sõnul on klienditeenindajate ettevalmistus taolisteks olukordadeks ülioluline. «Eriti veel sellistes kohtades, mis on avatud hilisõhtul ja öösel, mil on suurem tõenäosus, et alkoholijoobes inimesed omavahel konflikti lähevad.» Tähtis on, et õppused ja treeningud klienditeenindajatele ohuolukorras käitumiseks oleksid regulaarsed, toonitas Raja.

Ta lisas, et oluline on ka aeg-ajalt kontrollida, kas klienditeenindaja kasutuses olev paanikanupp on töökorras. «Selleks saab teha proovihäireid veendumaks, et süsteem on töökorras.»

Neil ettevõtetel, millel veel paanikanuppu ei ole, soovitab Raja see kindlasti paigaldada. «Paraku pole igas olukorras võimalik klienditeenindajal telefoni haarata ja hakata häirekeskusega suhtlema.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles