Video: Tallinna turvakodus ootab imelist uut algust üle 50 kassi

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Uue aasta eel on pered kogunenud soojadesse tubadesse toidust lookavate laudade taha, ent MTÜ Kasside Turvakodu Tallinna varjupaigas on rohkem kui 50 kassi, kellele selline ilus elu veel reaalsuseks saanud ei ole.

Turvakodu sai 2017. aasta märtsikuus juba kümneaastaseks, ent kokku tulnud kassisõbrad, kellel oli ühine eesmärk loomi päästma hakata, asusid missioonile juba paar aastat varem. 2007. aastal pandi MTÜ-le alus ning nüüdseks on Turvakodu tegevus laienenud lisaks Tallinnale ka Tartusse, rääkimata hoiukodudest üle terve Eesti. Tallinna varjupaigas ootab praegu uut kodu veidi üle 50 kassi ning praegustesse ruumidesse kolitigi seetõttu, et vanad jäid kõigile varjupaika vajavatele kiisudele lihtsalt kitsaks. 

Loomad ei ole pärit ainult Tallinnast

Kasside Turvakodu vabatahtliku Külli Mathieseni sõnul võib nende hoole alla jõudnud kassid jagada kolme kategooriasse: tänavatelt leitud hulkuvad loomad, inimeste poolt erinevatel põhjustel loovutatud kassid ning neljajalgsed, kes reisivad Tallinnasse Kohtla-Järve varjupaigast. Viimases on kohti vaid 20 kassile ning seetõttu teevad nad koostööd mitme teise varjupaigaga üle Eesti. Mathiesen nentis, et see on kasside endi huvides — Tallinnas on neile lihtsam kodusid leida ning mida rohkem on ühes väikeses varjupaigas kasse, seda suurem on võimalus stressirohkete olukordade tekkimiseks. 

Tavaliselt võetakse Turvakodust enim kasse enne jõule, novembris-detsembris: «Võib-olla tuleneb see sellest, et inimestel on enne pühi rohkem vaba aega ja nad saavad uue pereliikmega rahulikult harjuda,» mõtiskles Mathiesen. Suvisel ajal liigub täiskasvanud loomi kodudesse vähem, sest varjupaikades on siis kassipojabuum ning nende arvelt leiavad suuremad kassid vähem omanikke. Kassipojad ongi varjupaikades eelisseisus ja tõenäoliselt ei tule kellelegi üllatusena, et täiskasvanud kasside hulgas on populaarseimad unikaalse ja kauni välimusega kiisud. Turvakodus on kõige pikemat aega oodanud kassidaam Victoria, kelle koduigatsus ulatub lausa 2014. aasta maikuusse. 

Turvakodu ülalpidamine ei ole odav lõbu

MTÜ-le kohaselt ei ole Kasside Turvakodul ametlikku sissetulekut ning ära tuleb elada loomasõprade annetustest. «Ühe turvakodu ülalpidamine on väga kulukas, tavaline kassisõber seda rahahulka esialgu ette kujutada ei suuda,» sõnas Mathiesen. «Igas kuus on vajalik summa umbes seitse-kaheksa tuhat eurot ning see hõlmab kahte kassituba, hoiukodus olevate kasside toetamist, erinevaid terviseprotseduure ja muidugi ruumide renti ja hooldamist.» Iga vabatahtlike hoole alla saabuv kass saab esimese asjana kliinikus steriliseeritud, vaktsineeritud ja kiibitud ning olenevalt looma tervisest võib vajalik olla ka muu ravi. Seega võib juba esimesel päeval ühe kassi peale kuluv summa ulatuda saja euro kanti. Kasside Turvakodu aga kindlat loovutustasu ei küsi — selle asemel annetab iga kassivõtja vastavalt oma südametunnistusele sobiva summa ning saab soovi korral teada, palju tema uue lemmiku senine ülalpidamine maksma on läinud. 

Lemmiku toimetus viis kassidele ka omalt poolt kingituse — Postimehe töötajate poolt jäetud annetussumma eest said vurrulised oma toidulauale head ja paremat. Turvakodu ja selle asukate elus hoidmiseks pole aga vaja ainult raha ning alati on oodatud ka vabatahtlikud, kes saavad kassidele pakkuda ajutisi hoiukodusid ja neid külaskäikudega lõbustada. Lisaks abi- ja paikätele on turvakodul pidevalt tarvis ka vahendeid, millega kiisude elamistingimusi võimalikult heaks muuta. Seoses sellega võib kiisudele alati pakkuda toiduabi, ronimispuid, transpordipuure, kassipesasid, patju-tekke, mänguasju ja kaminapuid.

Nurrumootorite abistamiseks saad anda oma panuse:

Annetades pangaarvele

Saaja: MTÜ Kasside Turvakodu
IBAN: EE712200221035355855
SWIFT: HABAEE2X
Selgitus: Kiisudele

Helistades annetustelefonidel:

900 6700 - kõne hind 10€
900 6575 – kõne hind 5€
900 6570 – kõne hind 2€

(Annetada saab Telia, Elisa ja Tele2 võrkudest.)

Ning mis kõige olulisem — ehk on sul kodus ja südames ruumi ühele armsale nurrujale, kes juba kannatamatult ootab, et sind tänutunde ja armastusega üle valada? Mine Turvakodu asukatele külla ning kes teab, äkki alustadki sa järgmist aastat üheskoos oma uue karvase südamesõbraga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles