Euroopa teatrieliit vaimustus teatrist NO99 (1)

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kas neil on kõik lavastused nii head? Lugesin kusagilt, et nad teevad vaid 99 lavastust ja siis on kõik? Miks? Kas neil mängivad ühed ja samad näitlejad? Kuidas teil suhtutakse sellesse teatrisse? Nii küsiti kolmapäeval hilisõhtul pärast NO99 teatri lavastuse «NO43 Kõnts» etendust Roomas.

Punaste samettoolide ja kuue rõdureaga Argentina teatrisse kogunes kolmapäeva õhtul Euroopa teatrieliit, sest 12.–17. detsembrini toimub Roomas Euroopa teatri preemia nädal – päeval räägivad ja arutlevad kriitikud, praktikud, teoreetikud teatriteemalistes vestlusringides ning õhtuti vaadatakse laureaatide etendusi.

NO99 lavastust «NO43 Kõnts» pääsesidki vaatama ainult teatripreemiatega seotud inimesed, peaaegu 500 eksperti, kes saalist väljudes olid Eesti teatrist vaimustust. Originaalne, hea muusikaline kujundus; tekitas erinevaid tundeid, head näitlejad, eriti see vanem naine (Marika Vaarik); tahaks näha selle teatri teisi lavastusi, tekitas huvi; mitmekihiline, ekstreemne.

Kui Eestis on «Kõnts» tekitanud ka negatiivseid emotsioone, siis kolmapäeva õhtul Roomas ei õnnestunud kohata ühtegi teatrikülastajat, kellele laval toimunu poleks meeldinud. Etenduse ajal oli saalis tunda publiku kohalolekut ja suurt keskendumist, silm tabad vaid paaril korral kella vaatamise. Üllatuslikult kostis saalist mitmel korral naerupahvakuid. Aplaus oli etenduse lõpus võimas.

NO99 andis Roomas etenduse seoses Euroopa teatri preemia, mida on nimetatud teatrimaailma Oscariks, saamisega. Pühapäeva õhtul toimuval pidulikul tseremoonial antakse auhind teiste seas ka näiteks näitleja Jeremy Ironsile ja Isabelle Huppertile. Maailmas hinnatud näitlejaid tunnustatakse pikaajalise panuse eest Euroopa ning maailma teatrisse.

NO99 saab Euroopa teatri preemia «Uued Teatrireaalsused» (New Theatrical Realities), millega tõstetakse esile teatrit või teatritegijaid, kes on muutnud arusaama teatrist ja uuendanud teatrikeelt. Lisaks Eesti teatrile pälvivad selle auhinna veel Kirill Serebrennikov, Susanne Kennedy, Jernej Lorenci, Yael Ronen, Alessandro Sciarroni. Eripreemia läheb aga Dimitris Papaioannoule.

Euroopa Teatripreemiat antakse välja 1987. aastast. Europe Prize New Theatrical Realitiesi auhinnasaajate seas on olnud näiteks Thomas Ostermeier, Romeo Castellucci, Kristian Smeds, Katie Mitchell, Rimini Protokoll, Krzysztof Warlikowski, Christoph Marthaler, Theatergroep Hollandia, Sasha Waltz, Alvis Hermanis, Oskaras Koršunovas, Heiner Goebbels, Alain Platel ja Théâtre de Complicité. Elutööpreemiad on pälvinud Peter Brook, Ariane Mnouchkine, Robert Wilson, Pina Bausch, Robert Lepage, Krystian Lupa ja Giorgio Strehler.

Teater NO99 asutati Tallinnas 2005. aastal. Sellest ajast peale on teater toonud välja üle 80 lavastuse ning aktsiooni. Teatri kunstilisteks juhtideks on kogu selle aja olnud Ene-Liis Semper ja Tiit Ojasoo. Lisaks etenduste andmisele Eestis on osaletud kümnetel festivalidel ning antud külalisetendusi arvukatel lavadel Avignonis, Pariisis, Viinis, Berliinis, Münchenis, Moskvas, Hamburgis, Bernis, Brüsselis jne.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles