Fotod ja video lennujaamast: Eesti laevakaitsjad jõudsid viimaks kodumaale (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti laevakaitsjad maandusid täna südaöö paiku Tallinna lennujaamas, kust Postimees tegi otseülekande.

Indias vanglast vabastatud Eesti laevakaitsjad hakkasid täna kella 21 paiku Frankfurdi lennujaamast Eesti poole sõitma ning jõudsid Tallinnasse veidi enne südaööd, kell 23.45. Lennujaama ees ootasid neid kõik suuremad meediaväljaanded, ent mehed ei soovinud kommentaare jagada.

Ainsana astus kaamerate ette Lauri Ader. Küsimustele esimeste emotsioonide kohta vastas ta: «Mõttetu küsimus. Küsi midagi konkreetset, kui midagi teada tahad.» Edasiste plaanide kohta ütles Ader, et tahab tööle minna, loodetavasti kaitseväkke.

«Saage meestest aru,» ütles pojale vastu saabunud Maret Veikat lennujaama ees. «Igaühel on omamoodi psüühika. Ja teate, need vaprad mehed ei taha oma pisaraid näidata, nii et andke see neile andeks,» lisas ta. «Lähme edasi, ema, lähme koju ära,» sõnas kaameratest eemale läinud Ader.

Lennujaama vastu tulnud sõber ütles, et südames on soe tunne, et omad poisid koju tulevad. «Kindlasti see kogemus muudab inimesi, sest inimesed mõtlesid karmis situatsioonis elu üle järele,» lisas ta. «Nad isegi ei teadnud, mis nendest saab.» Ta ütles, et kõige tähtsamal kohal on praegu lähedased, kes pole mehi neli aastat näinud ja alles siis on järg sõprade käes. «Meie plaanid tulevad hiljem.»

Eesti-India sōprusühingu esindaja tõdes, et aega läks kaua, kuid tundis heameelt, et mehed on nüüd kodus oma pere juures. «Me ootasime seda päeva samamoodi, nagu nende pere,» sõnas ta. «See oli Eesti ja India jaoks suur asi, mille pärast oli kogu aeg konflikt. Mõlemad on demokraatlikud riigid ja mõlemil on omad protsessid.»

Lähedased ootasid mehi lennujaamas pikisilmi.
Lähedased ootasid mehi lennujaamas pikisilmi. Foto: Tairo Lutter

Eesti laevakaitsjad - 14 meest - peeti kinni 2013. aasta oktoobris, kui nad töötasid Ameerika piraaditõrjefirmas AdvanFort laevakaitsjatena. Aluse Seaman Guard Ohio pidas kinni India piirivalve. Kokku oli laeval 35 inimest, neist kümme meeskonnaliiget ja 25 elukutselist laevakaitsjat. Lisaks Eesti kodanikele oli laeval kuus Briti ja neli India kodanikku ning üks Ukraina kodanik.

Eelmisel nädalal mõistis India Chennai kohus laevakaitsjad lõpuks õigeks ning eile teatas välisministeerium, et laevakaitsjad said India välismaalaste ametilt kauaoodatud väljasõiduviisa. Mehed olid vanglas alates 2016. aasta algusest.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles