Anna Levandi: Vene iluuisutajad lähevad olümpiale võistlema. Iseenda eest! (1)

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti iluuisutamistreener, ise kahel taliolümpial esikümnes lõpetanud Anna Levandi kommenteeris rus.Postimees.ee päevaintervjuus Rahvusvahelise Olümpiakomitee eilset otsust jätta dopingupattude tõttu Pyeongchangi mängudelt eemale Venemaa koondis, aga lubada kvalifikatsiooninormi täitnud ja keelatud ainetest puutumata sportlased starti olümpialipu all. «Olen ametnike karistamise poolt ja sportlaste karistamise vastu,» sõnas Levandi.

Kuigi Venemaa sportlased lubatakse neutraalsete sportlastena Pyeongchangi, ei ole nende Lõuna-Koreasse minek veel sugugi kindel. Näiteks iluuisutamise naiste üksiksõitu viimased kaks aastat valitsenud Jevgenia Medvedeva ütles eile ROKi täitevkomitee ees, et tema ei kujutaks ilma Vene liputa võistlemist ettegi.

«Iluuisutamises on Venemaal kõige rohkem medalilootusi ja ükski selle ala esindaja pole reeglite vastu eksinud. Väga loodan, et neilt süütutelt sportlastelt ei võeta võimalust oma unistust täita,» rääkis omalt poolt Levandi, et loodetavasti avaldavad sportlased ise soovi OMile minna ja kätt ei pane neile ette ka Venemaa ametliku koondise kõrvalejäämisest solvunud tähtsad ametnikud.

«Nad harjutavad päevast päeva, teevad erinevaid elemente läbi miljoneid kordi, on aastaid elanud range dieedi all - kõike seda olümpiamedali nimel. Nad pole turistid, vaid kõik suured sportlased. Äärmiselt kahju oleks, kui see töö läheb kõik kaduma,» lisas 1984. aasta Sarajevo mängudel Nõukogude Liitu värvides viienda koha saanud iluuisutaja sportlastele mõeldes.

Mida peaks atleet nagu Medvedeva mõtlema sellest, kui ta sunnitakse oma rahvuskoondise asemel esindama olümpialippu ja kui ta teab, et võidu korral ei kostu talle koduriigi hümni?

«Sportlasele on see kahtlemata kompromisslahendus,» nentis Levandi. «Tatjana Tarassova (tuntud iluuisutreener, kelle õpilased on võitnud kaheksa olümpiakulda - toim) ütles hiljuti: sellisel tasemel sportlane ei saa kuuluda ühelegi riigile, vaid nad kuuluvad tervele maailmale. Neid imetletakse ja oodatakse esinema üle terve ilma. Nende nägemise eest makstakse kallist piletiraha. Nad on eeskujud – kusjuures, rõhutan veelkord, nad pole teinud midagi valesti. Seepärast soovingi, et need süütud sportlased saaks olümpial oma kunsti näidata. Olen Venemaa koondise inimestega suhelnud ja tean, et nad on valmis minema Pyeongchangi ja võistlema. Iseenda eest.»

Levandi nentis sealjuures, et kui venelannad peaksid oma olümpiakohtadest loobuma, võiks seetõttu kasvada Eesti koondis – praegu on Eesti Pyeongchangi pileti ootelehel. «Aga ausalt öeldes, mina ei tahaks sellise hinnaga saadud olümpiakohta,» rõhutas ta.

«Kõrvaltvaatajal võib tekkida küsimus: miks just Venemaad nii karmilt karistatakse? Aga samas: reegleid teavad ju kõik ja neid tuleb järgida. Oled sa väike või suur, reeglid on kõigile samad,» mõtiskles Levandi üldisemalt Venemaa koondisele osaks saanud keelu üle. «Meil teeb üks treener viie inimese töö, Venemaal on iga koondislase selja taga terve brigaad. Finantsvõimaluste erinevus on kolossaalne. Aga ka suured võivad teha ainult seda, mida tohib, mitte seda, mida tahavad.

Kui keegi kord korra järel reegleid rikub, siis ju peavad mingid sanktsioonid järgnema. Seepärast saangi öelda: ROKi otsus on üldiselt põhjendatud ja mõistetav. Seda ei langetatud ju pärast esimest eksimust. Nõnda antakse tervele maailmale karm õppetund: nii ei tohi ega saa!»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles