Laevakaitsja videointervjuus: emotsioonid on vägevad, kuigi ma veel seda ei usu (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laevakaitsja Raigo Kustmanni sõnul on ta väga rõõmus kodumaale pääsemise üle, kuid lisas, et ei küta siiski lootusi täielikult üles enne kui on maandunud Eesti pinnal.

«Emotsioonid on vägevad, kuigi ma veel seda ei usu. Nagu olen öelnud, enne kui me lennukis pole, see ilmselt mulle kohale ei jõua,» lausus laevakaitsja vahetult pärast hostelisse saabumist. Esimese asjana plaanib Kustmann kodumaal midagi head süüa. «Mereandidest tunnen puudust ja sealihast ka kindlasti.» Ta usub, et nädal aega kulub sisseelamisele ja siis hakkab mees tööd otsima, seejuures on sõbrad talle juba mõned tööpakkumised teinud.

Täna pärastlõunal kinnitas Eesti välisministeerium, et Indias Tamil Nadu osariigis viibivad laevakaitsjad on saanud sealselt välismaalaste ametilt kauaoodatud väljasõiduviisa.

Oma majutuskohta Chennais tagasi jõudnud laevakaitsja Roman Obeltšak ütles, et ta on väga rõõmus ja väljasõiduviisa saamine tundub talle nii ootamatu. Mees rääkis, et ta oli juba harjunud, et Indias võtavad asjad aega, aga nüüd käis kõik nii järsku, mistõttu ei suutnud ta uskuda, et see lõpuks juhtus.

Mehed ootasid täna Tamil Nadu osariigi välismaalaste ametis 3 tundi, et saada templit väljasõiduloale. Kohale sõitsid nad pärast välisministeeriumi asekantslerilt Annely Kolgilt saadud telefonikõnet.

Laevakaitsja Dmitri Pappel rõõmustamas väljasõiduloa saamise üle
Laevakaitsja Dmitri Pappel rõõmustamas väljasõiduloa saamise üle Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

Välisministeeriumi asekantsler ja konsul Mats Kuuskemaa ütlesid eile meestele, et lähevad täna hommikul kohe uuesti välismaalaste ametisse. Laevakaitsjad ootasid terve päeva asekantsleri kõnet, mis pidi tähendama, et on õige aeg ise välismaalaste ametisse kohale minna.

Eile sai lahenduse viimane kojupöördumise bürokraatlik takistus, kui laevakaitsjate elukohaks olev hotell väljastas tunnistuse, et mehed tõepoolest seal elavad. Chennais asuv hotell pidi andma kinnituse, et mehed seal elavad, aga majutusasutus venitas sellega. Laevakaitsjad said kohaliku aja järgi alles kella 16 ja 17 vahel asuda oma pabereid täitma.

Eile hommikul saabus 14 Indias viibiva eestlase jaoks ka teinegi hea uudis – Tamil Nadu osariigi peaprokurör kinnitas täna Eesti välisministeeriumi asekantslerile Annely Kolgile, et tema laevakaitsjatele riigist lahkumisel takistusi ei tee. «Tänane hommik algas üpris positiivselt. Saime teada, et Tamil Nadu valitsus on andnud positiivse hinnangu meeste riigist lahkumiseks,» ütles Kolk Postimehele.

Peaminister avaldas heameelt

Peaminister Jüri Ratas avaldas heameelt, et Indias viibivad Eesti laevakaitsjad on viimaks saanud väljasõiduloa ja asunud koduteele ning neile ja nende lähedastele äärmiselt keeruline olukord on lahenemas.

Ratas tänas välisministeeriumi ja kõiki teisi Eesti ametkondi, kes on enam kui nelja aasta jooksul laevakaitsjate kojusaamise nimel tööd teinud. «Viimaks on ühised pingutused vilja kandnud ning on lootust, et Eesti mehed jõuavad lähiajal oma perekondade juurde. Pole midagi, mida me saaks öelda või teha, et neile kaotatud aastad tagasi anda. Siiski ma loodan, et meestel õnnestub pöörduda peagi tagasi oma igapäevaellu,» ütles ta.

India Chennai kohus mõistis enda süüdimõistmise edasi kaevanud laevakaitsjad õigeks eelmise nädala alguses. Laupäeval avaldas kohus kohtuotsuse täisteksti, mis võimaldas kohalikel võimudel menetlusega edasi liikuda ning anda meestele Indiast lahkumiseks väljasõiduloa.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles