VIDEOINTERVJUU Aavo Kärmas Tootsi tuulepargi ülekulust: ma tahan näha arvutuskäiku

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Energia taastuvenergiaettevõtte Enefit Greeni juht ütles videointervjuus Postimehele, et enne, kui ta ei ole näinud arvutuskäiku, mille kohaselt tekiks neil Tootsi tuulepargist järgmise 12 aasta jooksul enam kui 180-miljoniline ülekulu, ta seda väidet ei kommenteeri.

Eesti Taastuvenergia Koja juht Rene Tammist rääkis hiljuti Postimehele, et kui Tootsi tuulepargi enampakkumise võidaks Eesti Energia, siis tänase toetusskeemi jätkudes tekiks sellest järgmise 12 aasta jooksul 180-miljoniline ülekulu, mille maksavad kinni tarbijad. Samas, kui Tootsi tuulepark läheks enampakkumise asemel vähempakkumisele, oleks sama raha eest võimalik ehitada veel viis tuuleparki.

Postimees uuris Enefit Greeni juhilt Aavo Kärmaselt, kuidas ta seda väidet kommenteerib. «Esiteks, raske on kommenteerida, kui ei ole näinud täpseid arvutusi,» märkis Kärmas. Ka ütles ta, et juhul kui Tootsi tuulepargi projekt tuleb ja mahub ka senise toetusskeemi alla, siis toetuste hulk väheneb kõigile osalistele, kaasa arvatud Eesti Energiale.

Mis puudutab aga kogu vaidlust, mis on Tootsi tuulepargi ümber viimase aasta jooksul lahti läinud, on Kärmasel sellest oma arvamus. «Kui püütakse kogu aeg, iga etapp vaidlustada midagi, kaikaid kodaratesse loopida, siis tuleks küsida, miks seda tehakse,» alustab Enefit Greeni juht.

Vaata lähemalt juuresolevast videost!

KOMMENTAAR

Kuidas kujuneb arvutuskäik Tootsi tuulepargi osas tänast toetusskeemi versus vähempakkumist arvestades?

Rene Tammist, Eesti Taastuvenergia Koja juht

Elektrituruseaduse kohaselt kehtib taastuvenergia toetusest makstavale tuulest toodetud elektrienergiale aastane toetuse mahupiirang 600 GWh. Tuulepargid saavad toetust 12 aastat. Mahupiirang toimib selliselt, et toetust makstakse kuni 600 GWh-d, peale seda rohkem toetust ei maksta.

Tootsi TP esimene etapp toodab aastas ligi 400 000 MWh elektrienergiat. See on üsna konservatiivne eeldus (mida suurem on toodang, seda suurem kogutulu). Kuivõrd viimastel aastatel ei ole oluliselt tuuleparke lisandunud siis alates 2025 aastast hakkab Tootsi tuulepark saama täismahus toetust s.o. 53,7 EUR/MWh ja saab seda 7 aastat, ehk 400 000 x 53,7 x 7 kokku €150M.

Kuni aastani 2024 ei saa Tootsi TP täismahus toetust, sest vanad tuulepargid on 600 GWh mahupiirangus ees. Aastatel 2020-2024 (sh) teeniks Tootsi TP olemasolevast skeemist €74M. Kokku kogutulu toetusskeemist €224M. Sellele lisandub tulu elektrienergia müügist €176M.

Võtame eelduseks et Tootsi kinnistul korraldatakse vähempakkumine taastuvenergia toetusele. Arvestame viimase aasta jooksul toimunud vähempakkumiste tulemusi nt oli  Hispaanias viimasel maismaa tuuleenergia vähempakkumisel hinnaks 43 EUR/MWh ning Saksamaal 38 EUR/MWh. Seega võib eeldada vähempakkumise tulemuseks Eestis ca 40-45 €/MWh. Vähempakkumine sisaldab nii tulu elektrimüügist kui ka toetusskeemist.

Võtame konservatiivse eelduse, et vähempakkumise võiduhind on 45€/MWh (ma ise ei usu seda, pigem tuleb 40€/MWh, sest LCOE maismaatuulikutel on 40€/MWh). Sellisel juhul tuleb toetusskeemist maksta sõltuvalt aastast 9,6-5,5€/MWh. Sellisel juhul on projekti kogutulu toetusskeemist ligi €40M.  Sellele lisandub tulu elektrienergia müügist €176M.

Sellest tulenevalt teenib Eesti Energia ülemäärast tulu Tootsi tuulepargilt olemasolevast taastuvenergia toetusskeemilt 185 miljonit EUR. Seega Tootsi tuulepargile makstava ülemäärase kompensatsiooni eest saaks rajada 4-5 sama suurt tuuleparki lisaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles