PÄEVAINTERVJUU Värske linnavanem Svet: poliitbroileri kontseptsiooni ma ei usu (3)

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimehe otsestuudios avasid oma persooni peagi ametisse asuvad Kesklinna ja Pirita linnaosavanemad Vladimir Svet ja Alina Tubli. Sveti sõnul on poliitbroileri kontseptsioon üle paisutatud ning kogu elu poliitikaga tegelemine pole miski, mida automaatselt halvaks pidada. Riigikogus võib tema sõnul meelelahutusärist tulnud inimestest palju vähem kasu olla kui niinimetatud broileritest.

«Mina seda vanuse aspekti nii palju kuulnud ei ole – olen Vladimirist ka kolm aastat vanem,» sõnas Tubli, «põgusalt on noorust mainitud, küsitud kogemuse kohta ja miks varem pole linnaosavanem olnud – aga pigem vähe.»

«Mõned ajakirjanikud – eriti venekeelsed – tõstatavad vanuse küsimust küll ja üllatuvad, justkui see oleks midagi enneolematut,» märkis Svet, «inimesed ei jälgi uudiseid ega mäleta, mis oli neli või kaheksa aastat tagasi. Tegelikult pole selles midagi uut, kui linnaosavanem on 24-, 25- või 26-aastane. Või kui linnaosavanem on venelane. Või kui tal pole suurt poliitilist kogemust.»

Praegune peaminister Jüri Ratas sai Tallinna linnapeaks 27-aastasena. 20ndates eluaastates on linnaosi juhtinud teisedki tänased tipp-poliitikud.

Poliitbroileri kontseptsiooni ei usu

«See on alati olnud selline amet, kuhu tulevad uued poliitikud nagu omal ajal Hanno Pevkur, Taavi Rõivas, Siim-Valmar Kiisler, Mihhail Korb, Remo Holsmer,» loetles Svet.

Et eelnevaid on sageli nimetatud poliitbroileriteks, ei pea Svet õigeks, kuna tema hinnangul on see kontseptsioon vildakas.

«Ma ei usu üldse, et on olemas poliitbroileri kontseptsioon ega arva ka seda, et kui inimene on kogu elu tegelenud poliitikaga, oleks see automaatselt halb,» sõnas Svet, «kui mõni telestaar, spordimees või muu kuulsus suure häältesaagiga riigikogusse satub, on temast kasu palju vähem kui mõnest «ehtsast poliitbroilerist».»

«Peab vaatama, kas inimene sobib erialaselt oma tööle ja mis on see sisu, millega ta tegeleb.»

Prioriteediks lapsed, linnaruum ja liiklus

Tubli ega Svet ei näe kumbki linnaosavanema tööd kui vaheetappi suurte poliitikasse minekul ning kinnitavad, et võimalus elanike jaoks midagi ära teha on neile piisavalt motiveeriv.

«Peame aru saama, et linn pole pelgalt vahend, vaid elukeskkond. Kesklinn rohkem kui 50 000 inimesele,» märkis Svet ja lisas, et tema prioriteedid saavad olema lapsed, linnaruum ja liiklus. Õiguskantsleri büroos tegeles Svet just laste ja noorte õiguse valdkonnaga.

Tubli sõnul pole Pirital ühtegi märkimisväärselt silmakriipivat asja, mis vajaks lahendamist. Tema plaanib tööd alustada inimestega kohtumisest.

Skandaal privaatkirjadega saadab siiani

Suvel praegu peaministri nõunikuna töötava Tubli ümber lahvatanud privaatse kirjavahetuse skandaal saadab teda avalikkuses siiani. Privaatvestluses vägivaldset sõnapruuki ja tagarääkimist kahetseb Tubli tänaseni.

«Juuni lõpus tungis tõesti keegi pahatahtlikult minu ja minu sõprade eravestlusesse ja politseis selle kohta praegu ka menetlus käib,» selgitas Tubli, «me siiamaani ei tea, kes meie eravestlusi pool aastat jälgis, kopeeris ja lekitas.»

«Olen korduvalt avaldanud kahetsust ja pigem loodan, et saame edasi minna. Ei olnud kunagi kellegi eesmärk kellelegi haiget teha ja on väga kahju, et niimoodi juhtus. Eks aeg näitab, kui palju see taagana kaasas käib,» nentis ta.

Vaata videost, mida lubasid tulevased linnaosavanemad Kesklinnas ja Pirital korda saata.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles