Elleri kooli Mir soovib teha muusikat, mis on õige ja lahe

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mir on üks lihtne bändi nimi. See Heino Elleri muusikakooli neljast õpilasest koosnev kollektiiv on kolm aastat koos mänginud, kuid erinevates koosseisudes. Kevadel aga otsustati Noortebändiks oma punt kokku panna. Poolfinaalist finaali pääs oli Mirile väga suur üllatus.

Bändi laulja Merlin Kivi tõdes, et Tartus poolfinaalis esinedes nende lootused väga suured ei olnud, kuna nad olid sügiseks vähe aega koos tegutsenud. 

Renar Trummal, kelle perenimi vihjab ühtlasi sellele, et noormees mängib bändis trumme, oli samuti finaalikoha üle üllatunud. Trummalile tundus, et esitus jäi tooreks ja kõik teised ansamblid mängisid paremini kokku. Hea energia laval ja potentsiaal tagas neile aga  edasipääsu. 

Kaks liiget, basskitarrist Monika Erdman ja Renar Trummal, on ka varem Noortebändil osalenud. Tollal finaali ei saadud. Ühel korral tuli Trummali kollektiivil loobuda seepärast, et laulja Rasmus Rändvee osales samal ajal saates «Eesti otsib superstaari», mille leping ei lubanud tal mujal esineda. 

Bändi muusikastiili määratleda on veel vara

Esimene esinemine oli ansamblil Elleri kooli omaloomingukonkursil. Mir on üles astunud veel mitmel väiksemal üritusel, näiteks näituste avamisel. Bändil on praegu kolm laulu: kaks eesti ja üks inglise keeles. Kõik need kantakse laupäeva õhtul ette. 

Kuigi Miri muusikat liigitatakse tihti jazz-fusion’i stiili, kinnitavad liikmed, et nii nende muusikat täpselt määratleda ei saa. 

Nende sõnul kujuneb see alles välja, millist muusikat nad teevad, kolme loo põhjal on seda vara öelda. «Praegused märksõnad on need: mis tundub õige ja mis tundub kõige lahedam. Me pole ennast kuidagi määratlenud ega piiritlenud,» ütles Merlin Kivi. 

Heino Elleri muusikakooli õpilased ja kollektiivi Mir liikmed Merlin Kivi (vasakult), Jaagup Jürgel, Renar Trummal ja Monika Erdman teevad veel viimaseid proove, et anda homme Noortebändi finaalis meeldejääv ja hea kontsert.
Heino Elleri muusikakooli õpilased ja kollektiivi Mir liikmed Merlin Kivi (vasakult), Jaagup Jürgel, Renar Trummal ja Monika Erdman teevad veel viimaseid proove, et anda homme Noortebändi finaalis meeldejääv ja hea kontsert. Foto: MARGUS ANSU/PM/SCANPIX BALTICS

Muusikat kirjutavad bändis kõik, laulusõnu mõtlevad välja vokalist Kivi ja basskitarrist Erdman. 

Merlin Kivi lähtub sõnade kirjutamisel meloodiast ning sellest, mis tuju kuulates tekib. Samuti peab ta nõu teiste liikmetega, et teada saada, mis emotsioonid viisi ajal kellelgi tekkisid. 

Ükskõik mis koha Mir koju toob, soovib kollektiiv kindlasti pärast konkurssi edasi tegutseda ja rohkem muusikat kirjutada.

Neljal noorel inimesel on kõigil oma eeskujud. Kitarrist Jaagup Jürgel peab suureks eeskujuks muusikut ja laulukirjutajat Erki Pärnoja, Renar Trummal Foo Fightersist tuntud Dave Grohli. 

Miri naisliikmed Kivi ja Erdman peavad oma kõige suuremaks eeskujuks muusikut Kadri Voorandit, kellelt on väga palju õppida. «Kadri Voorand on nii aus ja tal on nii suur energia. Mulle meeldib, kui muusikud on laval ausad, mitte see, et on loodud imidž ja nüüd olengi selles imidžis,» lausus Erdman. 

Aasta jooksul loodab bänd välja anda plaadi

Ootust Noortebändi võita Miril pole. Bändiliikmed ei usu ka seda, et muusikakoolis käimine annaks finaalis neile eelise.  Pigem hinnatakse konkursil nende arvates lavaenergiat ja loomingut, mis võib sama hea olla samuti neil, kes pole koolis laulmist ega pillimängu õppinud. 

Mirile on homme kõige olulisem anda Tallinnas Kultuurikatlas hea kontsert, millega saab ka ise rahule jääda. Kivi on aga veendunud, et võit kiirendaks kindlasti eesmärkide – rohkem muusikat teha ja festivalidel kaasa lüüa – elluviimist.

Ükskõik mis koha Mir laupäeval pealinnast koju toob, soovib kollektiiv kindlasti pärast konkurssi edasi tegutseda ja rohkem muusikat kirjutada. 

Aasta jooksul loodab bänd anda välja esimese albumi. 

Noortebänd

  • Finaalkontsert homme, 11. novembril kell 19 Tallinnas Kultuurikatlas. 
  • Üles astuvad Mir, Inger, Rainer Ild, Nora´s Closure ja Hommage.
  • Konkurss toimus esimest korda 2001. aastal.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles