Superministeeriumi kohvikusse ilmunud veinilett pahandab kantslerit (14)

Helen Mihelson
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Alkoholi liigjoomisega võitlev sotsiaalministeerium on hämmingus, sest superministeeriumi kohvik on sisuliselt muutunud veinipoeks.

Sotsiaalministeeriumi kantsler Marika Priske saatis eile maja haldajale Riigi Kinnisvara ASile (RKAS) kirja, milles ei peida oma pahameelt kohvikupidaja tegevuse üle. Nimelt ilmusid läinud nädalal superministeeriumi fuajees asuvasse kohvikusse veiniriiulid. Ja nagu märgib Priske: «kohvik alustas sisuliselt tööd veinipoena».

Kantsleri sõnul ei ole see üksnes tema enda isiklik probleem, vaid sama asja arutati kohtumisel teiste ühishoones töötavate ministeeriumite kantsleritega. Häiritud olevat olnud ka kõik teised.

Veinid peavad kaduma

Tõepoolest, lisaks tavalisele kohvikukaubale nagu puder, saiakesed ja tee-kohv, kõrgub kohvikuseina ääres veiniriiul, kus on saadaval mitut sorti kvaliteetveini. Hinnakirja nähtaval ei ole, selle saamiseks tuleb teenindajat paluda.

Odavaima valge veini saab kätte 14 euroga, kõige kallima eest tuleb käia kümme eurot rohkem. Kõige kallim asi kohviku alkohoolsete jookide tootevalikus on 26-eurone šampanjapudel.

Priske hinnangul on kogu asi seda kummastavam, et kõik ühishoones töötavad ministeeriumid on ühel või teisel moel seotud alkoholipoliitika elluviimise ja alkoholikahjude ennetamisega. On ju riikliku alkoholipoliitika üks eesmärkidest alkoholi kättesaadavuse ja ostumugavuse vähendamine. «Selle taustal on äärmiselt küüniline edendada alkoholimüüki ministeeriumite ühishoones,» leiab Priske.

Kuna alkohol ei ole esmatarbekaup, ei peaks see sotsiaalministeeriumi arvates ka võimalikult kättesaadav olema. Töötajate toitlustamisega tegelev kohvik peaks ministeeriumi hinnangul pakkuma hoopis tervislikku ja mitmekülgset toiduvalikut. Vein sinna alla ei käi. 

Kantsler juhib tähelepanu asjaolule, et alkohol on sõltuvust tekitav aine, mis kahjustab oluliselt nii inimese vaimset kui ka füüsilist tervist. «Seepärast ei ole tegemist esmatarbekaubaga, mis peaks olema nii kättesaadav kui võimalik».

Kohvikupidaja: tegemist pole lasteaiaga

Nii palubki sotsiaalministeeriumi esindaja RKASil «valgustada» rentnikku töökoha toitlustamise eesmärkidest, sulgeda veinilett ja kasutada vabanenud pinda hoopis tervist hoidvamate kaupade müügiks. Oma kirja lõpus soovib Priske RKASile tervet mõistust ja kainet meelt.

Kohvikus tegutseva ettevõtte juhatuse liige Aivar Jõgi ütles, et nad ei sunni kedagi ostma, vaid kohvikus on nüüd lihtsalt selline võimalus olemas. Veinide lisandumine on tema sõnul puhtalt osa äristrateegiast. Kes tahab, see ostab ja kes ei taha, see ei osta.

Jõgi usub, et ministeeriumites töötavad inimesed on väga mõistlikud, mistõttu ei näe ta veiniriiulis mingisugust ohtu. «See ei ole lasteaed, kelle eest tuleks kõik asjad ära peita,» ütles ta Postimehele.

RKAS analüüsib

Priske sõnul ei kahtlegi ta selles, et superministeeriumi ligi 1000 töötajat vaevleks alkoholiprobleemide küüsis. Samas mõistab ta, et ilmselt ei osanud RKAS rentnikuga lepingu sõlmimisel sellist asja ette näha. «Keegi ei tulnud selle peale, et meie toitlustaja võiks kohvikuruumidest teha veinipoe,» ütles ta.

RKASi turundusjuht Mariaana Sõnajalg ütles Postimehele, et pöördumine jõudis eile nendeni ja nüüd tegelevad nad olukorra analüüsimisega. «Hanketingimusi toitlustusteenuse pakkuja rikkunud ei ole, kuid edastame neile kindlasti ministeeriumi soovi ja tagasiside ning korraldame vajadusel kohtumise kõigi osapooltega, et olukord saaks positiivse lahenduse,» sõnas ta.

Kas üldse ja kui palju töötajaid on poest veini  kaasa ostnud, ei osanud kantsler Priske öelda. «Meie eesmärk ei ole käia ja võidelda nende inimestega, kes siit kaasa osta tahavad. Küll aga arvame, et ministeeriumis sümboolselt sellist asja olema ei peaks,» ütles kantsler. «Pigem võiks siin kaasa müüa piima, leiba, sukkpükse või midagi muud sellist, mitte alkoholi.»

Tekkinud probleemi kohta uuriti ka eile õhtul «Aktuaalse kaamera» otsestuudios olnud tervise- ja tööministrilt Jevgeni Ossinovskilt (SDE). Minister ütles, et kuulis kohviku alkoholimüügist ajakirjanduse vahendusel.

«Minule teadaolevalt on palutud RKASil, see [veini]valik sealt eemaldada,» ütles Ossinovski.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles