Galerii ja video: maagiline Messi vedas argentiinlased kübaratrikiga ikkagi MMile

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jalgpalli Lõuna-Ameerika valiksarja ülipõnev lõppvaatus päädis Lionel Messi sooloetendusega. Mängus, kus MM-pileti saajate seast välja langenud Argentina koondis oma superstaari kõige rohkem vajas, astuski Messi peakangelasena lavale ja kostitas Ecuadori otsustavas kohtumises kolme väravaga. Lisaks edasipääsu juba ammu taganud Brasiiliale jõudsid 3:1 võidu saanud Argentina kõrval MMile ka Uruguay ja Kolumbia. Viiendana lõpetanud Peruu peab Venemaale pääsemiseks alistama kahe mängu kokkuvõttes Uus-Meremaa. Kahel viimasel korral Copa America võitnud, ent MM-valiksarjas väga konarlikult esinenud Tšiili lõpetas kuuendana ja jäigi MMilt sedapuhku eemale.

Kuidas see kõik juhtus?

Lõuna-Ameerikale omane trall, kus eesmärk pühendab sageli abinõu, algas juba tunde enne mängu, kui selgus, et Ecuadori peatreener Jorge Célico ei tohi meeskonda õhtuses kohtumises juhendada. Põhjus lihtne – eelmises voorus Tšiili vastu peetud mängu ajal pidas Célico maha tulise vaidluse tšiillaste tähe Arturo Vidaliga ning vähe jäi puudu, et mehed oleksid omavahel kättpidi kokku läinud. Miks pidi CONMEBOLi juhtkond nii tähtsa otsuse langetama vaid loetud tunnid enne üliolulist kohtumist, jäägu parem vandenõuteoreetikute arutada...

Samal ajal püstitati Buenos Aireses alaliidu peakorteri ümber igaks juhuks piirdeaedu, et MMilt eemalejäämise korral eeldatavalt vihaseid rahvamasse eemal hoida. Heasoovijad üritasid aga Quitosse jõudnud koondise treeningule sokutada «ravitsejat» ehk skeptikute sõnutsi nõida. 56-aastane Manuel de Gorina ei tegelevat siiski kitsede-kukkede veristamise ega muud laadi musta maagiaga, vaid «tekitab positiivset ja nullib negatiivset energiat», nagu tema abilised väljaandele Olé selgitasid.

Mees, kes väidetavalt aitas Estudiantese klubil võita 2009. aastal Copa Libertadorese ja 2010. aastal Apertura, põrkas seekord siiski müüri vastu, millel nimeks Jorge Sampaoli. Argentina peatreener polnud nimelt sugugi huvitatud, et «energeetik» tema meeskonnaga enne kohtumist tegelema hakkab ja nii jäeti imearst staadioni väravate taha.

Jäine dušš, kuid kiire taastumine

Mäng ise algas Argentinale jääkülma dušiga, sest Romario Ibarra viis juba 38. sekundil (!) Ecuadori juhtima. Kuid argentiinlased ei heitunud ning Messi viigistas 12. minutil pärast ilusat kokkumängu Angel di Mariaga. Kuna teiste kohtumiste skoorid püsisid viigis, ei andnud see värav Argentinale siiski veel midagi, sest tabelis oldi ikka kuuendal kohal.

Mängu algus võttis Lionel Messi kukalt kratsima. FOTO: AFP PHOTO / Rodrigo Buendia / Scanpix
Mängu algus võttis Lionel Messi kukalt kratsima. FOTO: AFP PHOTO / Rodrigo Buendia / Scanpix Foto: RODRIGO BUENDIA/AFP

Kõik muutus 20. minutil, kui Ecuadori kaitsjate eksimus lubas Messil uuesti väravavahiga silmitsi pääseda ja Messi tulistas eesmisesse ristnurka. Viimased 16 aastat Quitos võiduta olnud Argentina tõusis tabelis hoobilt kolmandaks, tolle hetke seisuga pääsenuks Tšiili samuti otse MMile ja Kolumbia play-off’i. Viimati 1982. aastal MM-finaalturniiril pallinud Peruu jäänuks sealt aga selgi korral eemale. Argentinale lisas kindlust teadmine, et see tulemus taganuks teistest mängudest sõltumata neile igal juhul vähemalt viienda koha.

Umbes viis minutit hiljem muutus Argentina seis grammi võrra veelgi ilusamaks, sest Uruguay jäi võõrsil Boliivia vastu Gaston Silva väravast 0:1 kaotusseisu. See kergitas Argentina ja Uruguay punktide poolest ühele pulgale, ehkki jättis argentiinlased veel Uruguay järele kolmandaks.

Brasiillasest kohtunik Anderson Daronco pandi jõulise ja meeletult tempoka mänguga surve alla, kuid vilemees sai hästi hakkama. 32. minutil pääses di Maria väravavahiga silmitsi, aga Barcelonas – mõistagi Ecuadori, mitte Hispaania omas – mängiv Maximo Banguera tõrjus.

40. minutil viigistas Uruguay Boliivia vastu Martin Cacerese tabamusest ja vaid kaks minutit hiljem viis Edinson Cavani nad juba ette. Suures plaanis ei tähendanud see aga enamat Uruguay enda edasipääsu tsementeerimisest.

Poolajapausile mindi seisus, kus MM-pileti ammu taganud Brasiilia järel jaotusid kohad tabelis järgnevalt: teine Uruguay (31 punkti), kolmas Argentina (28 p), neljas Tšiili (27 p), viies ehk play-off’i pääseja Kolumbia (27 p) ja kuues ehk kõigest ilma jääja Peruu (26 p).

James Rodriguez on Kolumbia koondise äsja Peruu vastu juhtima viinud. AP Photo / Martin Mejia) / Scanpix
James Rodriguez on Kolumbia koondise äsja Peruu vastu juhtima viinud. AP Photo / Martin Mejia) / Scanpix Foto: Martin Mejia/AP

Kõik muutub vaid paari minutiga

Teist poolaega oli kõigis kohtumistes mängitud kümmekond minutit, kui hapuks läks Tšiili seis. Brasiilia asus Paulinho väravast juhtima ja see kukutas Tšiili hoobilt viiendaks, Peruu ette. Mõlemal meeskonnal oli seejuures sel hetkel koos 26 punkti ning väravate vahegi täpselt sama ehk 26:25. Omavahelistes mängudes oli siiski peal Tšiili.

Kulus vaid kaks minutit ja nüüd oli Tšiili seis juba tõeliselt sant, sest Gabriel Jesus lõi 2:0. See kukutas Tšiili väravate vahega kuuendaks, Peruu selja taha ja MMilt igal juhul välja.

Veel minut ja kõik muutus taas. James Rodriguez viis Kolumbia võõrsil Peruu vastu 1:0 ette ja Tšiili tõusis tagasi viiendaks – Uruguay 31 punktiga teine, Kolumbia 29 punktiga kolmas ja Argentina 28 punktiga neljas. Tšiili püsis 26 punktiga viiendal, Peruu ja Paraguay 25 punktiga kuuendal-seitsmendal kohal.

Vahepeal kasvatas Luis Suarez Uruguay edu Boliivia vastu 3:1 peale, ent tabelikohad sellest ei muutunud. Hoopis olulisem värav sündis hetk hiljem Quitos, kus Messi tõstis soolojooksu järel palli üle Banguera kolmandat korda Ecuadori võrku ja mattus hetk hiljem meeskonnakaaslaste külakuhja alla. 3:1 edu tähendas Argentinale juba ühe jalaga Venemaa-lennukile astumist, eriti arvestades Tšiili ja Peruu kaotusseisu – keegi teine peale nende kahe polekski enam saanud Argentinast tolle hetke seisuga tabelis mööduda.

Messi - esimest, teist ja kolmandat korda. FOTO:
Messi - esimest, teist ja kolmandat korda. FOTO: Foto: HENRY ROMERO/REUTERS/Scanpix

Ent Peruugi polnud veel viimast sõna öelnud. Paolo Guerrero viigistas 76. minutil karistuslöögist ja nüüd oli Peruu jälle tabelis Tšiiliga võrdsetel punktidel, kuid tänu ühele enamlöödud väravale viiendal kohal.

84. minutil kustusid lõplikult Paraguay õhkõrnad lootused, kui tabeli punane latern Venezuela nende vastu juhtima asus. Uruguay ja Boliivia lõid samal ajal tähtsusetuid väravaid – esmalt tuli Suarezilt 4:1 ja kolm minutit hiljem Diego Godinilt omavärava näol 4:2. Brasiilia lõi aga kolmanda naela Tšiili kirstu, kui täpne oli taas Jesus. 3:0 märkis väljakuperemeestele võitu, aga ennekõike Tšiili lootuste lõplikku kustumist.

Lõpuvilede kõlades algas seega pidu Argentinas, Uruguays ja Kolumbias, samuti Peruus, kus tuntakse, et ollakse viimasest uusmeremaanimelisest tõkkest hoolimata samuti ühe jalaga juba finaalturniiril. Suurim lein valitseb aga Tšiilis, sest Lõuna-Ameerika valitsevat meistrit ja tänavusuvise Maailmajagude karikaturniiri finalisti me järgmisel suvel Venemaal mängimas ei näe.

Tulemused:

  • Brasiilia - Tšiili 3:0 (55. Paulinho, 57., 90.+3. Gabriel Jesus)
  • Ecuador - Argentina 1:3 (1. Ibarra - 12., 20., 62. Messi)
  • Paraguay - Venezuela 0:1 (84. Herrera)
  • Peruu - Kolumbia 1:1 (76. Guerrero - 56. Rodriguez)
  • Uruguay - Boliivia 4:2 (39. Caceres, 42. Cavani, 60., 76. Suarez - 24. ov Silva, 79. ov Godin)

Lõplik tabeliseis:

  1. Brasiilia 41 punkti
  2. Uruguay 31 p
  3. Argentina 28 p
  4. Kolumbia 27 p
  5. Peruu 26 p*
  6. Tšiili 26 p*
  7. Paraguay 24 p
  8. Ecuador 20 p
  9. Boliivia 14 p
  10. Venezuela 12 p

* Peruu edestas Tšiilit tänu paremale üldisele väravate vahele (27:26 vs 26:27)

Argentina koondise suur rõõm ja kergendus. FOTO: Edgard Garrido / Reuters / Scanpix
Argentina koondise suur rõõm ja kergendus. FOTO: Edgard Garrido / Reuters / Scanpix Foto: EDGARD GARRIDO/REUTERS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles