Videointervjuu: päästeamet tunnustas selle aastaseid elupäästjaid (1)

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna toimus päästeteenistuse aumärkide pidulik üleandmine, millega tunnustati nii päästeameti töötajaid kui ka tavakodanikke, kes on päästnud inimeste elu või panustanud muul moel päästeala arengusse.

Ühtekokku tunnustati täna 89 inimest. Siseminister Andres Anvelt ja päästeameti peadirektor Kuno Tammearu andsid üle kolm päästeteenistuse Kuldristi, kolm päästeteenistuse Hõberisti, 28 päästeteenistuse medalit ja 30 Elupäästja medalit.

Päästeteenistuse Kuldrist pälvisid sel aastal päästeameti töötajad Tarvi Ojala, Pjotr Vorobjov  ja Külli Uibo. Hõberistiga pärjati päästeameti töötajad Evelin Uibokand, Mati Umbleja ning sisekaitseakadeemia töötaja Kristjan Sepp.

Elupäästja I klassi medal anti päästeameti töötajatele Jevgeni Novikovile ja Erik Kokkile. Eraisikutest tunnustati Elupäästja lll klassi medaliga Meeri Kurge, Aivo Vaiksood, Ülo Lepikut, Gevo Goldingut, Sander Jaani, Boriss Tsvetkovi, Tanel Reimani, Martin Raadikut ja Daniil Matvejevit.

Elupäästja lll klassi medali pälvinud Boriss Tsvetkov on Mustamäel asuva 14-korruselise kortermaja ühistu esimees. Ootamatu tulekahju korral ei pidanud ta paljuks iseseisvalt enne  päästjaid suitsu täis korterist liikumispuudega kannatanu välja tuua.

Päästjate tulles jagas Tsvetkov rühmapealikule Erik Kokkile infot, et korterisse on suitsu- ja tulelõksu jäänud veel kaks inimest. Kokk andis seepeale korralduse suitsusukeldumiseks, kuid kuna ühel suitsusukelduspaari liikmel tekkis päästeauto juures vajaliku varustuse kättesaamisel tehniline probleem, mille likvideerimiseks võinuks aega minna, võttis rühmapealik kiirelt vastu otsuse teostada suitsusukeldumist ise koos Nõmme päästekomando päästja Juri Novikoviga. Kokk ja Novikov päästsid kaks inimest, kes koheselt kiirabile üle anti ning haiglasse viidi.

Aivo Vaiksoo, Gevo Golding, Sander Jaani ja Ülo Lepik pälvisid täna samuti tavakodanikena lll klassi Elupäästja medalid. Selle aasta aprillis läks naisterahvas Vanamõisa järve jäält ära tooma oma koera ning vajus läbi jää. Tema appihüüdeid kuulsid lähedal discgolfi mänginud Gevo ja Sander ning sada meetrit õnnetuspaigast eemal olnud Ülo. Ülo jooksis koju, et tuua köis, millega läbi jää vajunud tütarlaps veekogust välja aidata ning kutsus samal ajal appi Aivo, kes järve äärde sõitis. Sander, Aivo ja Gevo helistasid häirekeskusesse, püüdsid tütarlast rahustada ning hakkasid oma riietest ketti tegema, et tütarlaps jääaugust välja tõmmata. Paraku riietest valmistatud kett abivajajani ei ulatunud. Õnneks jõudis sündmuspaigale tagasi Ülo, kes oli kaasa võtnud piisava pikkusega köie. Ülo juhendamisel heideti mitme katse järel köis kanntanuni, kellel jätkus veel jõudu, et sellest kinni haarata. Mehed tõmbasid neiu veest välja ja andsid enne kiirabi tulekut talle esmaabi. Õnnetusest pääses elusa ja tervena ka järve jääle jooksnud koer.

Selle aasta veebruaris tuli Tartu komandole appikutse kesklinna sadama juurde. Jalakäijate silla kõrval oli inimene jääkülmas vees uppumisohus ning ei saanud kaldale. Sündmuskohale jõudes avastasid päästjad, et inimene oli kaldast umbes kümne meetri kaugusel ja hoidis kinni väikesest kaubaalusest, mille oli temani lükanud läheduses müüjana töötav Meeri Kurg. Kaubaalus ei lasknud kannatanut läbi jää vajuda. Kurele anti hädasolija päästmise eest lll klassi Elupäästja medal. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles