Video: Ventsel: lihtsustamisest ja pea liiva alla peitmisest Euroopa ja islami kontekstis (7)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu Ülikooli antropoloog Aimar Ventsel rääkis Edmunt Burke'i väitlusõhtul probleemist, mis on tingitud sellest, et paljudel inimestel on probleem islamiga. Väitlusõhtu teemaks oli Euroopa ja islam.

Nimetatud probleem koosneb Ventseli sõnul kahest komponendist: moraalsest paanikast ja pea liiva alla peitmisest. 

Ventsel ütles, et kohati on selline mulje, et täites sõnu islam ja moslem sisuga, hakkab tööle selline loogika, mida võib kirjeldada parafraseeringuga vene vanasõnast: sealt, kus lõppeb mõistus, algab islam. Ta lisas, et islam populaarse arusaamana kipub tähendama automaatselt kõiki moslemeid, hoolimata sellest, kas nad on üldse religioossed. «Nii Euroopa kui Eesti on justkui neitlikud saarekesed, kus pole kunagi olnud islamit. See on üks moodus pead liiva alla peita.»

Ventsel märkis, et moslemid elavad Eestis alates 19. sajandi lõpust. «Kui räägime moslemitest Eestis ja ka paljudes Euroopa maades kui mingist võõrkehast, siis see jututeema on sisuliselt mõttetu,» ütles Ventsel.

«Need inimesed ei ole enam nemad. Neil on erinevate seadustega, sealhulgas põhiseadusega antud võimalus olla moslem või ka mitte. Meil on omad moslemid tõesti olemas, nii kitsamas kui laiemas mastaabis ja see on hea diskussiooniteema.»

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles