Video: valimisskandaali sattunud Peeter Ernits süüdistab komisjoni esimeest võltsimises

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Skandaal Keskerakonna valimisnimekirjaga Kambja vallas sai uue pöörde, kui ankeetide võltsimises süüdistatud Peeter Ernits asus ise rünnakule. Ernitsa sõnutsi veenis hoopis valimiskomisjoni esimees Reet Kiuru inimesi, et nad kandideerimisavalduse tagasi võtaksid.
 

«Rääkisin just nelja Kambja valla inimesega, kelle kandideerimisavaldus on tühistatud. Kaks neist tahaksid ka praegu kandideerida,» märkis Peeter Ernits, kes kinnitas, et kõik registreerimiseks üles antud kandidaadid täitsid ise avaldused ning panid sinna ise ka allkirjad. Hetkeseisuga on avalduse tagasi võtnud seitse inimest, kelle nimed olid Kambja valla valimiskomisjonile üles antud kandideerimaks Keskerakonna nimekirjas.

Ernits sõnas, et avalduste tühistamise taga oli Kambja valla valimiskomisjoni esimees Reet Kiuru, kes selle nimel usinalt kihutustööd tegi.

Reet Kiuru kinnitas, et tema meelest võiksid kõik kodanikud, kes seda vähegi soovivad, valimistel kandideerida. «Pärast Keskerakonna avalduste üle andmist selgus, et ühe inimese avaldusel oli isikukood vale. Et tegemist oli kohaliku inimesega, keda ma isiklikult tunnen, siis ma võtsin temaga ühendust, et see number ära parandada. Kuuldes, et ta kandideerib valimistel hakkas ta hoopis kõva häälega naerma ja ütles, et ei soovi küll kusagil kandideerida. Jutt käib Silvia Zeigost,» märkis Kambja valimiskomisjoni esimees.

Siiski on Peeter Ernits veendunud, et Kambja valimiskomisjoni esimees on oma volitusi ületanud ning enda ülesannetes ebapädev.

«Kui ankeedis on midagi valesti, siis tuleb pöörduda piirkonna esindaja, ehk minu poole. Reet Kiuru võttis ühendust kodanike endiga ning sellega ta ületas enda volitusi,» lisas Ernits.

«Ühel kandideerimise tühistamise avaldusel on ka allkirja võltsitud ning see on juba kriminaalkuritegu,» jätkas Ernits Reet Kiuru suunas süüdistuste ladumist.

«Üks eakas ja terviseprobleemidega kimpus olev kodanik, kes oli samuti enda tahte vastaselt Keskerakonna kandideerimisnimekirja sattunud, palus mind, et ma tema avalduse tühistaksin. Teades tema kehva tervisliku seisundit, ei täitnud ta ka seda kandideerimisavaldust ise,» täpsustas Kambja valimiskomisjoni esimees.

Kiuru sõnas veel, et need Keskerakonna kandideerimisavaldused, kus oli üles antud hulk Kambja valla eakaid kodanikke, olid eelnevalt ühe isiku täidetud. «Ma usun, et inimesed kirjutasid ise sinna alla, kuid selgelt oli näha, et terve see pakk, kus kirjas inimese nimi, isikukood ja elukoht, oli täitnud üks inimene. Käekirjast oli kohe aru saada,» lisas Kiuru.

Siiski on Peeter Ernits veendunud, et Kambja valimiskomisjoni esimees on oma volitusi ületanud ning enda ülesannetes ebapädev. «Teen tema personaalküsimuses vabariigi valimiskomisjonile avalduse.»

Sellega Ernitsa pahameel ei piirdu. Tema hinnangul pole oma ametiülesannetega korrektselt hakkama saanud ka Alatskivi ning Elva valla valimiskomisjonid.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles