Järelvaadatav mäng ja blogi: sangarlikud Sinilõvid tunnistasid Poola paremust (3)

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti võrkpallikoondise EM-finaalturniir lõppes 3:0 kaotusega Poolale. Kuigi meie mehed andsid maailmameistritele vinge lahingu, olid võõrustajate kogemused geimilõppudes ülemad.

1. geim: Eesti kaotab 21:25

Nagu kaks päeva tagasi Serbia vastu näitab Eesti, et maailma tippudega võib mängida küll, aga päris ära ei suudeta asja võtta. Olulised märksõnad on Oliver Venno asemel mängu saanud Renee Teppan ja Robert Täht – esimene saab teise tõttu väga häid ründevõimalusi. Nimelt on poolakad valmistunud, et paljud Eesti tõsted tulevad just Tähele ja valvavad teda blokiga, aga Toobal ei kasutada teda peaaegu üldse ja meie staar jääb nullile. Tähe kiituseks tuleb öelda, et kaitses oli tema sooritus hiilgav.

2. geim: Eesti kaotab 24:26

No kuidas on võimalik valitsevate maailmameistritega mängida, kui fortuuna ikka üldse ei naerata. Üks näide: 14:14 viigil võttis Poola ülikehv rünnak tripsust sellise õnnetu kaare, et potsatas keset meie mehi maha. Jah, võiks rääkida ka servivigadest, mida kogunes see geim 8 (esimeses 6), aga jäädes realistideks polegi Eestil Poola suguse meeskonna vastu muud võimalust kui riskida. Vead on riskimisega vahel kaasas käiv tulemus. Faktidele otsa vaadates ikkagi Eesti meestelt väga ilus esitus.

3. geim: Eesti kaotab 22:25

Ega Eestil enam midagi uut leiutada ja juurde panna polnud – tehti seda edasi, mida seni. Tuli lihtsalt loota, et poolakad hakkavad rohkem eksima. Ja kae imet, kolm autrünnakut järjest andsidki Eestile 6:3 juhtohjad. Edu liiga vara: poolakad jõudsid selle veel tasa mängida, aga hoopis olulisem oli antud eneseusk, et ka teisel pool võrku on inimesed. Selle teadmisega . Geimi hilisemas faasis poleks poolakad seda äkki tagasi suutnud mängida, aga nüüd küll. «Mängumeeste punktidele» mindi taas tasaseisult ning Poola kogemused ja õnn olid ülemad. Eestilt kolm väga ilusat geimi, aga lõpptulemusena kirjutatakse ajalukku ikka karm 0:3 kaotus.

A-alagrupi lõplik tabeliseis: Serbia 3 võitu (8 punkti), Poola 2 võitu (6 p), Soome 1 võit (2 p), Eesti 0 võitu (2 p). Serbia pääses otse veerandfinaali, Poola kohtub 1/8-finaalis Sloveenia ning Soome Bulgaariaga. Eesti sõidab koju. Kõiki EM-finaalturniiri tulemusi vaata siit.

ENNE MÄNGU:

Eesti võrkpallikoondis alustas EM-finaalturniiri kahe napi kaotusega. Esmalt jäädi 2:3 alla Soomele, seejärel sama tulemusega Serbiale. Poola alustas EMi 0:3 kaotusega Serbiale, ent suutis seejärel omakorda 3:0 võita Soomet.

Kuna alagruppidest pääsevad edasi kolm paremat, on Eesti play-off'i jõudmise võimalused jätkuvalt meie endi käes – selleks tuleks alistada Poola ükskõik millise skooriga.

Kui Eesti juhtub Poola alistama kas 3:0 või 3:1, on asi lihtne: võidu ja viie punktiga kerkitakse kindlasti võõrustajatest mööda. Peaks Eesti võitma 3:2, on matemaatika natukene keerulisem, sest siis lõpetataks Poolaga mõlemad ühe võidu ja nelja punkti peal. Siin on Eesti päästjaks kaks 2:3 kaotust – Eesti võidetud-kaotatud geimide suhe oleks sel juhul 7:8, samas kui Serbiale 0:3 kaotanud ja Soomet 0:3 võitnud Poola saldo oleks 5:6. Vahe võib olla mõlemal küll üks geim, aga suhe on Eesti poole kaldu ja seega jäädaks Poolast kindlasti ettepoole.

Kui esmaspäevases varasemas matšis suudab Serbia alistada Soome, tähendaks Poolast jagusaamine Eestile alagrupis teist kohta. Eestile oleks see seis soodsam, sest võiduga kindlustaks Serbia endale alagrupis esikoha ehk Poola võiks meie vastu anda mänguaega teise (aga siiski neetult tugeva) ešeloni meestele.

Kui võidaksime nii meie kui ka soomlased, oleks Eesti kolmas. Aga meie mehed peavad kindlasti Poola alistama – kuigi 2:3 kaotuse korral teenitakse potentsiaalselt Soomest rohkem punkte, on esimene meeskondade paigutamise kriteerium võitude arv.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles