Järelvaadatav: Flora superseeria jätkus igipõlise rivaali Kalju vastu

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jalgpalli Eesti meistriliiga 26. voorus jätkas Tallinna FC Flora superseeriat, kui sai võõral väljakul 1:0 tänu Rauno Alliku 6. minuti tabamusele jagu igipõlisest rivaalist Nõmme Kaljust. Seejuures pole Flora sel hooajal endiselt kaotanud ühtegi matši (22 võitu, neli kaotust). Postimehe ülekannet kommenteerisid Kristjan Jaak Kangur ja Martti Pukk.

Premium liiga tabeliseis 26 vooru järel:

  1. Tallinna FC Flora 70 punkti
  2. Tallinna FC Levadia 60
  3. Nõmme Kalju FC 60
  4. Tallinna FC Infonet 51
  5. JK Narva Trans 31
  6. Tartu JK Tammeka 27
  7. JK Sillamäe Kalev 25
  8. Paide Linnameeskond 23
  9. Viljandi JK Tulevik 16
  10. Pärnu JK Vaprus 8

Kohtumine täies pikkuses:

Mängu eel:

Võõrustaja Kalju teab, et nende ülesanne saab olla ainult üks - võita. Flora seitsmepunktiline edumaa on võimalik kahandada neljale, ent samas võib Flora võidu korral minna kolmapäevale vastu, juhtides tabelit taas koguni kümne punktiga.

Kes on seekord Vestmann ja kes Piibeleht?

Floral on tänavu võimalik teha midagi sellist, mida suudeti viimati 2011. aastal ehk Kalju vastu hooaja nelja liigamängu kokkuvõttes peale jääda. Kui märtsis lepiti Hiiul 1:1 viiki, siis mais võitis Flora Lillekülas tänu Rauno Sappineni väravatele 2:0. Üldiselt ollakse aga võrdsemast võrdsed vastased, sest koos kahe tänavuse kohtumisega on nõmmekad viimasest kümnest liigamängust võitnud kolm ja florakad samuti kolm, lisaks on neljal korral viiki lepitud. Ka viimase kahekümne kohtumise analüüs ütleb peaaegu sama - kuue viigi kõrval on Kaljul kirjas kaheksa ja Floral kuus võitu.

Kas Flora superseeria lõpeb?

Kui Flora jaoks on kaotusekibedus tänavu liigas veel tundmatu mõiste, siis Kaljugi viimane lüüasaamine jääb juba juunikuusse. Pärast kodust allajäämist Florale on kahe kuu jooksul järgemööda võidetud kaheksa liigamängu ja kerkitud keerulisest seisust Flora suurimaks ohustajaks. Viimati saadi raskes mängus võõrsil 2:1 jagu Sillamäe Kalevist, sellal kui Flora alistas koduplatsil 3:0 Paide. Flora võiduseeria on kuuemänguline, ent tänavusest 25 liigakohtumisest on vastasele viigipunkt loovutatud kõigest neljas.

Kas Flora paneb Kalju kullajahile taas bloki ette? FOTO:
Kas Flora paneb Kalju kullajahile taas bloki ette? FOTO: Foto: Tairo Lutter

Kumb peatreener üllatab?

Aus vastus, et ilmselt mitte kumbki. Kalju mängis reedel Sillamäega parimas võimalikus rivistuses ja raske on näha, et sealt keegi teisipäevaseks mänguks võiks pingile vajuda. Peatreener Sergei Frantsevi esimene lisatrump on kindlasti kogenud Tarmo Neemelo, samuti viimastes kohtumistes vahetusmehe rolli täitnud Carlos Geovane Santos Pereira. Mängukeelult naaseb Artur Valikajev, kellele peab algkoosseisus ilmselt ruumi tegema Nikolai Mašitšev.

Erinevalt Frantsevist sai Flora peatreener Arno Pijpers reedel Paide vastu paarile põhimehele puhkust anda. Usutavasti naaseb Kalju vastu Markus Poomi asemel algrivistusse keskpoolkaitsja Mihkel Ainsalu, välistada ei saa ka vigastuspausi järel vormi koguva Gert Kamsi algkoosseisu edutamist. Parempoolkaitses tuleb Pijpersil valida kogenud, ent vahepeal vigastusega eemal olnud Rauno Alliku ning noore ja näljase Erik Sorga vahel.

Kes jääb eemale?

Florale tekitab endiselt muret Madis Vihmanni vigastus, tema puudumisel katsetati esmalt keskkaitses Brent Lepistut. Kuna aga Lepistu oskustest jäi puudu keskväljal, nihutati meeskonna kapten tagasi oma tavapärasesse rolli ning Joonas Tamme kõrval võttis koha sisse Marco Lukka. Kuivõrd Lukka on veel pisut noor ja roheline, võib mängu võtmekoht ollagi Kalju vasak äär, kus Lukka ja Märten Kuusk peavad hakkama saama Igor Subbotiniga. Just sellest loogikast tulenevalt tasub ka kaaluda võimalust, et Flora paremkaitses alustab ülikogenud Kams.

Kalju poolel on eemal tõsisemat vigastust raviv Janar Toomet, kuid kümme päeva tagasi kohtumises Tammeka vastu rumalusega hakkama saanud ja ühes punase kaardiga kahemängulise karistuse teeninud Valikajev on tagasi.

Kuidas peatada pidurdamatu Zaka? FOTO:
Kuidas peatada pidurdamatu Zaka? FOTO: Foto: Liis Treimann

Kes lööb väravaid?

Kalju pidi Ellinton Antonio Costa Moraisi ehk lühemalt Liliu mänguloa saamise nimel pikalt vaeva nägema. Kuid kui see viimaks saabus, selgus, et mees oli ootamist väärt. Alles juunis platsile pääsenud Liliu on seni pidanud kaheksa mängu ja löönud üheksa väravat ning kehtib lihtne reegel - kui Liliu liigamängus mängib, siis Kalju ka võidab. Samas on Kalju selle aja jooksul vaid korra kohtunud mõne teise esinelikusse mahtuva meeskonnaga ja Infoneti vastu jäi Liliu kuival. Kas brasiillane suudab skoorida ka suures mängus?

Ühtlasi on Liliu kerkinud Kalju suurimaks väravakütiks, ent tõhusat konkurentsi pakuvad talle kaheksa tabamust kirja saanud Artjom Dmitrijev ning seitse kolli löönud Valikajev ja Robert Kirss. Samas kahvatuvad Kalju meeste numbrid florakate näitajate ees. Rauno Sappinen on ise skoorinud 19 korda ja lisanud 13 väravasöötu ning pisut vastupidise rõhuasetusega kogub sama sõgedaid numbreid kogub ka Zakaria Beglarišvili - grusiini arvel on 14 väravat ja 19 väravasöötu.

Kas peale jääb Flora rünnakulust või Kalju distsiplineeritud mäng? Kas kulla poole rühkimist jätkab üks või kaks klubi? Selgus saabub teisipäeva hilisõhtuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles