Tartu katlamaja korstnale ilmus 1,5 miljonist värvitäpist koosnev hiiglaslik tüdruk (2)

Liisa-Lotta Veiken
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eelmisel nädalal valmis Tartu keskkatlamaja korstnal spreiprintimise tehnika abil hiiglaslik kujutis heledapäisest neiust.

Teose printis uudse tehnoloogiaga Mihkel Joala. Kavand valiti välja ideevõistlusel, mille võitis Maari Soekov. Joala sõnul oli Soekovi kavand tema meelest ilus ning haakus hästi algatuse kontseptsiooniga. Pilt kujutab tulevikulast – tüdrukut, kes hoiab käes tulevikuväärtusi. Ühtlasi peitub Joala sõnul teoses viide Hiinalinna aiamaadele, mis on viimasel ajal Tartus palju jutuainet pakkunud.

Pildi kõrgus on 30 meetrit ja laius kuus meetrit. Selle kandmiseks korstnale liikus spetsiaalne printer 14 tundi üles-alla ja tegi selle ajaga kokku 1,5 miljonit värvitäppi.

Teoses on kasutatud nelja värvi: roosat, sinist, kollast ja musta. Joala ütles, et nendest saab panna kokku kõik värvid maailmas, kuid CMYK ehk subtraktiivne (valguse neeldumisel põhinev) värvimudel eeldas, et põhi on juba valge. Seetõttu tuli lisada ka valge värv, sest korstna algne pind oli ebaühtlast tooni.

Esialgse plaani kohaselt pidi pilt valmima juba jaanipäevaks, kuid tehniliste tõrgete tõttu lükkus see edasi. «Masina esimene prototüüp kukkus läbi. Tegemist oli masinaga, mis pidi pinnale kinnituma vaakumiga, aga see ei osutunud võimalikuks, sest korstna välispind on ebaühtlane,» nentis ta.

Joala lisas, et kavatseb sama meetodi abil teoseid Eesti linnadesse juurde teha, kuid esmalt läheb ta San Franciscosse, kus on plaanis luua seni tehtust veelgi suurem pilt. «Sihime ka maailmarekordit ehk 10 000 ruutmeetri suurust teost, aga see tuleb ilmselt järgmisel aastal. Asukoht pole veel välja valitud, aga oletan, et see saab olema mõne suure hüdroelektrijaama tammi peal,» rääkis ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles