Lahingumöllu Soorus kogunes vaatama rekordarv inimesi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valga militaarfestivali näidislahing ”Eesti 1944” toimus sel korral uues kohas, Tõlliste vallas Soorus Singamäel.

„Oleme aastaid viinud näidislahingut läbi Valgas väga väikesel maa-alal. Nüüd oli aga meie käsutuses suur ja ka pealtvaatajatele hulk turvalisem ala, kus rahva jaoks olid olemas tribüünid,” rääkis korraldaja, Valga sõjamuuseumi juht Meelis Kivi.

Autode vool Singamäe lähistel ei tahtnud sugugi lõppeda. Kõik lahingut vaatama tulnud inimesed, aga neid oli seal küll sadu, oma autodega parkimisplatsile ei mahtunudki. Nii tribüünid kui vaatajatele mõeldud seisualad olid puupüsti rahvast täis, tagumistes ridades seisjatel oli tegu lahingu nägemisega.

Ja siis see hakkas. Paugud, suits, raketid, tulemöll, plahvatused, lahinguväljal jooksvad sõdurid, mürisevad soomukid ja tankid, paukuv kahur. Kõik oli nagu päris, isegi „haavatud” ja lahingus „langenud” sõdurid olid lahinguväljal.

Algul asus tanki toetusel pealetungile Punaarmee ja tundus, et lahing ongi otsustatud, sest vastaspool taganes, kuid siis asusid vasturünnakule sakslased soomuki ja tanki toetusel ning õnn pöördus, lahingu võitsid seekord Saksa sõdurid. Kogu lahingumöll kestis umbes pool tundi. „Varasemalt pole tankid lahingutes osalenud. Eri relvaliikidest lasti lahingu käigus õhku rekordarv ehk siis 80 000 pauku,” kinnitas Kivi.

Nii suurt rahvahulka, kui sel korral, pole varasematel aastatel lahingut vaatamas käinud. Korraldajadki olid selle nimel vaeva näinud, Valga linnast toodi rahvas kohale ja viidi ka linna tagasi bussidega. Seda võimalust kasutasid paljud. Kogu vaatemäng oli tasuta.

Üheksas militaarfestival kulmineerus õhtuse kontserdiga „Tähed militaartaevas”, kus peaesinejaks Põhja-Tallinn ja ansambel Smilers. Piduliku punkti sai festival suure ja võimsa ilutulestikuga, mis sai teoks sponsorite toel. Festivali afterparty oli aga Valga ööklubis Jack.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles