Video: turgudel müüakse välismaa maasikaid Eesti nime all (15)

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti maasikate hooaeg on jõudnud haripunkti ning turuletid on kodumaistest maasikatest lookas, sealjuures võib aga klient ainult silte usaldades petta saada.

Keskturul maasikaid müüvate kasvatajate sõnul on nad petuskeemiga, mille puhul välismaiste maasikate juurde lisatakse Eesti silt, kursis ja teadlikud müüjatest, kes sellega tegelevad, kuid nimesid nimetada ei soovi.

Selleks, et turul maasikatega mitte petta saada, tasub nende sõnul kõigepealt müüjalt uurida, kust maasikad täpselt tulevad ja maasikaid maitsta, Eesti maasikad pidavat ehedama maitsega olema ning Poola maasikad olevat vesisemad. Samuti öeldi, et kindlam on kodumaiseid maasikaid osta müüjatelt, kelle lettidel on üleval konkreetse Eesti talu sildid. 

Põllumajandusameti aianduse büroojuhataja Saima Evendi soovitab kahtluse korral jätta maasikad üldse ostmata.

«Kui Eesti kasvataja müüb oma autolt otse või kindlate reklaamsiltidega pakenditel/kastidel müügikohas, võib teda usaldada,» selgitas ta.

Evendi sõnul juhtus ta eile televisioonist nägema intervjuud turul, kus müüjad väitsid, et suudavad täpselt vahet teha, milline on Eestis kasvanud maasikas ja milline mitte, kuid tema nii ei arva. «Kui tegemist on sama sordiga, siis on vahetegemine väga raske, kui mitte võimatu,» ütles Evendi.

Ta märgib, et turgudel teostavad toidu jälgitavuse kontrolle veterinaar- ja toiduameti ametnikud, kellel on võimalik eksimuste tuvastamisel määrata ka trahve.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles