Galerii ja video: mustlasparuni matus peatas Valgas liikluse (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile suundus läbi Valga ligikaudu viiesajast inimesest koosnev matuserong, et ära saata endi seas austatud mustlasparunit.

Rongkäik kulges Vabaduse tänavalt Kesk tänavale ning sealt mööda Valka linna Riia tänavat Luke ehk Lugaži kalmistule. Silma järgi võis selle pikkuseks lugeda mitusada meetrit. Osa rongkäigulisi läbis teekonna jalgsi, osa autodes, millest nii mõnigi oli silmapaistvalt uhke.

Mees, keda matma mindi, oli Valgas Võru tänaval elanud mustlasparun Haris Mitrovskis ehk Harri Mitrovski, keda matuserongkäigus osalenud noormehed iseloomustasid kui väga austatud inimest ning suurt meest.

Samuti matustele läinud naise sõnul pärib 80aastasena surnud paruni tiitli nüüd mehe vanim poeg Edgar, kes samuti on valgalane. Naise sõnul osales matustel inimesi nii Lätist, Eestist, Inglismaalt kui mujalt. «Kõik küsimused otsustas tema ära. Mitte ainult Valgas, ikka kogu Eestis. Läti poolel ka,» rääkis naine Mitrovski tähtsusest.

Parun lahendab tülisid

Ka ühe matustel osalenud mehe väitel oli parun mustlaste kogukonnas mees, kes lahendas konflikte. Tema sõnul ei pöördu mustlased probleemide puhul politsei poole, kõik lahkhelid lahendatakse omavahel.

«Kui midagi läheb mustlaste vahel valesti, küsivad kõik temalt, mida järgmiseks teha. Tema selgitab, kuidas teha nii, et perekondade vahel poleks tülisid. Ta teab kõiki reegleid. Kui keegi ütleb, et on õigesti käitunud, aga parun ütleb, et ei, ta eksib, siis nii on. Kui tema ütleb, et sul pole õigus, siis sul pole õigus,» kirjeldas mees oma rahva kombeid. «Lätis, Leedus, isegi Moskvas teati teda väga hästi, ta oli väga kuulus mees.»

MTÜ Euroopa Romade Foorum Eestis juhataja Roman Lutt seevastu ütles, et paruni mõiste on devalveerunud. Lutti sõnul oli parunitel sisuline tähendus rännuperioodil. Suured matused võib tema sõnul korraldada iga mustlaste suguvõsa. «Kui sugulased on, raha on, võib teha.»

Üle Eesti mustlasi pildistanud ja neid koos etnoloog Reena Purretiga uurinud dokumentaalfotograaf Annika Haas ütles, et kohtus Harri Mitrovskiga veel tänavu mais ja on teda mitu korda pildistanud. Seda fotograaf küll kinnitada ei saanud, et Mitrovski oleks olnud tähtis parun kogu Eesti romadele.

«Tegelikult on Eestis kogukond praegu väga killustunud. Igas peres peetakse oma tähtsamat vanemat härrat nii-öelda paruniks või kuningaks. Arvatakse, et nende oma on just see õige parun. Ja kui nad ise nii arvavad, siis nii on,» lisas Haas.

Matustel kogu suguvõsa

Üks vanem valgalanna, kes mustlastega heade suhete säilitamise nimel oma nime avaldada ei soovinud, teadis rääkida, et kombe järgi tulevad matustele kõik surnu sugulased. «Igaüks tuleb oma kuludega, väga tihti on neil kakssada inimest matustel, kogu suguvõsa tuleb kokku.»

Valgalanna kinnitas, et parun on õigusemõistja rollis. «Kunagi näiteks oli selline asi, et üks mustlane varastas ühel mehel hobuse ära. Varas sai selle eest karistada, aga mustlaste seaduste järgi teda riigiametnikele üles ei antud.»

Veel teadis sama naisterahvas rääkida, et tema teada valis vähemalt varasemalt paruni vanematekogu. «Vanad mehed tulevad kokku ja nemad valivad. Ta peab olema niisugune inimene, kellest peetakse lugu, keda usaldatakse ja kelle sõna maksab. Inimene, keda nad peavad ausaks.»

1970. aastatel, kui samuti üks mustlasparun suri ja Luke kalmistule maeti, oli valgalanna sõnul Valgas elanud paruni mõjupiirkond ulatunud Tapalt Valmierani. Toona maetud paruni haual oli kaks hobusepead ning tema matmiseks kaevati surnuaiale kirstu mahutamiseks maa-alune kabel.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles