Tipu looduskoolile ehitatakse ühest puust lootsikut

Hans Väre
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomaa teisest servast Karjasoost Tippu lootsikut ehitama tulnud Indrek Vainu tõdes, et haabja tahumine on küll sõna otseses mõttes kirvetöö, kuid selles peab olema üsna täpne, sest ettevaatamatu hoop võib tähendada asjaga otsast alustamist.
Soomaa teisest servast Karjasoost Tippu lootsikut ehitama tulnud Indrek Vainu tõdes, et haabja tahumine on küll sõna otseses mõttes kirvetöö, kuid selles peab olema üsna täpne, sest ettevaatamatu hoop võib tähendada asjaga otsast alustamist. Foto: Elmo Riig

21 aastat tagasi korraldas turismiettevõtja Aivar Ruukel Soomaal Saarisoos esimese haabjaehituse laagri ning sai vanalt lootsikumeistrilt Jaan Rahumaalt esimesed näpunäited. Läinud nädalavahetusel Tipu looduskoolis alanud haabjaehituse õppepäevadel oli ta ise juhendaja rollis.

Haabja ehk ühepuulootsiku tegemise juures on üks tähtsamaid asju leida sobiv puu. Laupäeva pärastlõunal vaatas Ruukel Tipu vana koolimaja ees lamavat palki, mis juba vaikselt paadi kuju võttis, ja kiitis, et see on küll ilus. Hea ümar, ei ole oksakohti. Kiud jooksevad küll natuke viltu, aga või sul mõni asi looduses päris sirge on.

Üks sobiv haab leidub sealsamas üle tee, vaevalt saja meetri kaugusel koolimajast, aga see jäi sedapuhku langetamata. Nimelt pani õppepäevade korraldaja, Tipu looduskooli juhataja Dagmar Hoder Kõpu valla kodulehele kuulutuse, et lootsiku ehitamiseks otsitakse haavapakku, ja üks metsaomanik, kes oli puu metsateol juba maha võtnud, pakkus selle välja. Kooli õuel lebab teinegi pakk, kuid sellega pole veel koorimisenigi jõutud. Selle tõid sinna Raplamaa mehed, kes samuti kavatsevad keskkonnainvesteeringute keskuse rahastatavatele teabepäevadele haabjameisterdamise oskusi omandama tulla, ent esimesel päeval veel kohale ei jõudnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles