Video: Mehhikos mõrvati auhinnatud narkoajakirjanik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mehhiko loodeosariigis Sinaloas lasti maha kõrgelt hinnatud ajakirjanik Javier Valdez, kes oli tuntud oma lugudega uimastikaubandusest.

Tundmatud ründajad avasid Culiacani linnas tema auto piha tule.

50-aastane Valdez sai aastal 2011 Ajakirjanike Kaitsmise Komiteelt pressivabaduse auhinna. Ühtlasi on ta sel aastal viies ajakirjanik, kes Mehhikos tapetud.

«Ajakirjanikuks olemine tähendab kui nimekirjas olemist,» kõneles Valdez eelmisel aastal. «Isegi kui sul on kuulikindel klaas ja ihukaitsjad, siis jõugud otsustavad, mis päeval nad su tapavad,» ütles ta.

Oma kolm aastakümmet väldanud karjääri jooksul kirjutas ta ulatuslikult Mehhiko organiseeritud kuritegevusest, sealhulgas võimsast Sinaloa uimastikartellist. Viimane usutakse olevat vastutav ligi veerandi kogu riigi uimastikaubanduse eest.

Kartelli asutaja on kurikuulus Joaquín «El Chapo» («Jupats») Guzmán, kel õnnestus pärast tabamist vahi alt põgeneda, kuid kes ootab nüüd Ühendriikides kohtumõistmist. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles