Videograafik: mida tehakse PPA kopteri kuni 100 000 eurot maksvas hoolduses (4)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täpselt kolm nädalat kestnud PPA otsingu- ja päästekopteri hooldus läks sedakorda maksma alla 100 000 euro. Postimees käis vaatamas, mis ühe kopteri iga-aastase hoolduse nii kulukaks ja aeganõudvaks teeb.

Teisipäeva ennelõunal tegi Leonardo AW139-tüüpi otsingu- ja päästekopter pärast hooldust esimese treeninglennu. «Täitsa lennuvõimeline ja lendab,» hindas PPA lennusalga lennutehnilise eskadrilli ülem Aleksandr Lamus.

Lamuse sõnul läks hooldus üsna ootuspäraselt. «Leidsime, et pearootori ja sabarootori võimendid lekkisid ja need pidi välja vahetama. Need olid ka kõige kallimad osad, mis meil seekord läksid. Midagi sellist, mida varem pole näinud, ei olnud. Lootus oli, et saame kiiremini kui kolm nädalat, aga saime täpselt kolme nädalaga,» rääkis ta.

2007. aastal 11 miljoni euro eest ostetud kopteri ühe aasta hooldus läks ilma allahindlusi arvestamata maksma 126 595 eurot. Lõplik hind kujuneb sellest siiski ligikaudu 34 000–47 000 eurot väiksem, sest lennusalk saatis tarnijale tagasi ka defektsed komponendid, mille eest saab raha tagasi. Ka 33 000 eurot maksnud tööriistu, mida oli vaja peareduktori tihendite vahetamiseks, saab Lamuse sõnul tulevikus veel kasutada.

«Kuna kopterid saavad nüüd vanemaks, siis tuleb ka neid olukordi rohkem ette ja me otsustasime, et ei hakka neid laenama, vaid pigem ostame endale, kuna teinekord võib kiireks minna,» selgitas ta.

Suureks abiks olid hoolduse käigus itaallastest kopteritootjad firmast Leonardo. «Oli päevi, kus ma saatsin isegi kaks tellimust järjest ja järgmine päev olid meile asjad juba välja saadetud,» ütles Lamus.

PPA lennusalga jaoks oli olukord keeruline: samal ajal oli teisel kopteril pearootori labal avastatud vigastuse tõttu peal lennuaja piirang ning kolmas kopter seisab siiani Belgias nelja aasta hoolduses. Kokku on aga koptereid ainult kolm. «Ütlesime, et sellega on kiire ja siis nad tulid vastu,» lausus Lamus.

Aprilli alguses hooldust alustades rääkis Lamus, et seda, kui palju hooldus maksma läheb, ei tea kunagi ette. Plaanitud varuosade jaoks oli arvestatud 3000-4000 eurot. «Probleem tekib siis, kui midagi planeerimatut avastatakse,» lausus ta. Näiteks ainuüksi üks kopteri pearootori laba maksab 120 000 eurot, kokku on neid kopteril viis.

Lennusalga tehnikud hakkasid kopterit aprilli algul põhjalikult lahti võtma, tühjaks tehti kogu salong, paljaks võeti kopteri ülemine osa,  kopteri küljest kruviti lahti isegi ujukid, lõpuks eemaldati ka mootor. Lamus kirjeldas, et hoolduse käigus vaadatakse üle kõik see, mida tootja ette on näinud. Ühtegi teadaolevat probleemi kopteril siis veel polnud.

Seda, kui suur meeskond piirivalve lennusalgas kopterite hooldusi läbi viib, PPA ei avalda, viidates asutusesiseseks kasutamiseks mõeldud teabele.

Lamus ütleb, et see, kui mitu kopterit PPA-l vaja oleks, on juba poliitika küsimus, kuid tema hinnangul võiks kaks kopterit kogu aeg olemas olla. «Meil on päris keeruline opereerida, sest kui midagi katki läheb, siis ongi kõik,» nentis ta. PPA-l on praegu kolm kopterit, mis tähendab, et kõikide hoolduste tõttu on pidevas valmisolekus üks kopter.

Järgmine suurem hooldus võib kopterit ees oodata juba sügisel. «Oleneb lendamisest, praegu me arvestame ikka sellega, et kui me saame teisi koptereid rohkem kasutada, siis see kopter läheb suurde hooldusesse täpselt aasta pärast, aga see sõltub teistest kopteritest,» märkis Lamus. Üks kopter lendab aastas keskmiselt 250-300 lennutundi. Tuleval nädalal on plaanis Belgias olevale kolmandale kopterile järele minna. Selle hooldus läheb maksma hinnanguliselt 800 000 eurot.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles