Video: kui rahul ja õnnelikud on õpilased oma eluga? (1)

Elisabeth Kungla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

OECD avalikustatud PISA uuringust selgus, et meie riigi õpilased on võrreldes teiste riikidega oma eludega üpriski rahul. Keskkooli lõpetavad abituriendid rääkisid samuti, millisena hindavad nemad õnnetunnet oma elus ning kuivõrd käib rahulolu käsikäes kooliseinte vahel toimuvaga.

Pelgulinna gümnaasiumi abiturient Joosep nentis, et on eluga rahul, sest kool hakkab lõpusirgele jõudma ning enamus hinded on väljas. Kuna kool on lihtsalt nii suur osa õpilase elust, siis see tema sõnul mõjutab see ka  õnnetunnet ja rahulolu. «Praegu on lihtsalt see, et kool on niivõrd suur osa meie elust. Aga nüüd see hakkab läbi saama ja nüüd tuleb asendada seda tegevust – minna kas ülikooli või tööle – ning sealne keskkond hakkab edaspidi mõjutama.»

Ent mis puutub praegusesse koolikeskkonda, siis on see noormehe sõnul rahulik. «Hästi vaba keskkond on. Ei ole nii, et keegi tuleb kohe kritiseerima. Tegu on kunstikooliga. Siin on inimestel igasugused erinevused,» rääkis Joosep.

Joosepiga samas klassis õppiv Lisete leidis samuti, et praegusel hetkel mõjutab just koolikeskkond kõige enam isiklikku õnnetunnet, üleüldine õhkkond koolis on aga sõbralik. «Meil koolikiusamisi ja asju lahendatakse üpriski kiiresti, kui need tekivad.»

Kas ka kontrolltööd ja testid tekitavad ärevust? Et tegu on keskkooli lõpetajatega, kellel ees veel viimased jõupingutused hinnete väljasaamiseks ning seejärel riigieksamite sooritamine, siis muidugi on ärevust õhus küllaga. «Viimane ärevus oligi nüüd viimaste päevade jooksul, kus otsustasime, et kõik hinded on vaja veidi paremaks kruttida ja siis käisime kõigile õpetajatele ajudele,» rääkis Lisete.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles