PÄEVAINTERVJUU IRLi juhiks pürgiv Kaia Iva: samasooliste kooselu on täiesti normaalne, aga mitte seaduse kujul (9)

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) juhiks kandideeriv Kaia Iva tunnistas vajadust teistest konservatiivsetest erakondadest eristuda, kuid see polevat kerge.

«Ma arvan, et ma ei jää ainsaks kandidaadiks,» sõnas Iva, kommenteerides Helir-Valdor Seederi võimalikku kõrvalejäämist esimehe valimistel.

«Aga kui ka on üks kandidaat, siis järelikult ollakse rahul ja arvatakse, et see võiks nõnda olla,» lisas ta.

Iva nõustus, et IRLi jaoks on praeguses koalitsioonis olemine keeruline, kuid neid on sinna siiski vaja: «Peame hoidma kodakondsus- ja keelepoliitikal silma peal. Igal juhul on meid vaja. Kuuleme ju, et meie peaministril on kodakondsuspoliitikas teised seisukohad. Ta on lisanud sinna juurde, et nii kaua kui ollakse IRLiga koalitsioonis, ei ole mõtet seda lauale tuua.»

Iva sõnul pole teistest konservatiivsetest erakondadest eristumine lihtne, kui soovitakse olla koalitsioonis ja täita oma programmi. «Pole võimalik väga häälekalt hõigata ühte või teist äärmust. On vahe, kas ollakse koalitsioonis või opositsioonis.»

EKREga vastandumist Euroopa Liitu kuulumise teemal peab Iva suisa ohtlikuks, mida poleks vaja teha. «Ei tahaks võimendada seda ega hakata ise selle ümber väga palju polemiseerima.»

Tugev kandidaat

Iva peab enda tugevuseks mitmekesist tausta, olles töötanud muuhulgas õpetaja ja lasteaia direktorina. Matemaatika ja loogika õpetaja pädevust on võimalik tema sõnul ka poliitikas kasutada, kuna analüüsioskust pole kunagi piisavalt.

«Mitte ainult poliitikas, vaid ka ametkondades ja ministeeriumites võiks olla rohkem analüüsioskust,» sõnas ta.

Kooseluseadust ei poolda

«Mulle tundub, et kooseluseaduse rakendusakte ei võeta lähiajalgi vastu,» arvas ta, «nii halvasti ette valmistatud ja presenteeritud seadusemenetlust ma vist polegi riigikogus näinud.»

«See algas valedega, jätkus sellega ja nii palju vastandumist, sildistamist ja ründamist eri pooltelt – polnud kumbki pool puhas – ma pole näinud. Sellel hetkel oli ta ühiskonnale kahjulik.»

Alternatiivina näeb Iva samasooliste paaride kooselu reguleerimist juba olemasolevate seaduste raames.

«Minule on vastuvõetav kõik see, mida inimesed ise oma eluga teevad,» vastas Iva küsimusele, kas samasooliste abielu talle põhimõtteliselt sobib.

«Täiesti inimeste enda asi, mida nad teevad. Ühes või teises vormis – täiesti enda asi – nad on kenad inimesed ja võivadki kõike seda teha – täiesti normaalne. Aga seaduse kujul seda abieluks nimetada ei ole õige.»

IRLi suurkogu valib erakonnale uue esimehe, aseesimehed, eestseisuse ja teised juhtorganid 13. mail.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles