Elu24 Live/ Külas käis temperamentne eluvend Erich Krieger

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeval, 13. aprillil kell 12 maabus Anu Saagimi punasele diivanile Elu24 stuudios laulu- ja naljamees, alati supervormis Erich Krieger.

Foto: Liis Treimann

Kas teadsid, et Erich Krieger (56) on sündinud Almatõs? Üles kasvas ja koolis käis mees siiski Tallinna külje all, Lehmja kaheksaklassilises koolis.

Oma juurtelt on aga temperamentne mees hoopis sakslane

Krieger tähendab saksa keeles sõdalast. Laulja on mitmes intervjuus rääkinud, et tema isa Albert oli puhastverd sakslane. Erichu isa ja ema kohtusid Siberis ja tulid Eestisse aastal 1962, Erich oli siis üheksakuune. Pere asus elama Tallinna lennujaamast vaid 900 meetri kaugusele Rae valla piirile.

Isakodu on siiani laululembelise mehe lemmikkoht, kus käiakse mediteerimas

«Minu jaoks on see siin maagiline koht ja mul on hea meel, et ma pole seda pärast isa surma maha müünud,» rõõmustab mees. Laulja ütleb, et sellesama isakodu trepil on kirjutatud õige mitme tema laulu sõnad ja isegi vikatiga vana peenramaad niites võivad möödakäijad kogemata tema kuulsat häält kuulda.

Kui spordiklubi «Sparta» sai kolmeseks, siis oli õhtujuhiks palutud spordilemb laulu-ja naljamees Erich Krieger
Kui spordiklubi «Sparta» sai kolmeseks, siis oli õhtujuhiks palutud spordilemb laulu-ja naljamees Erich Krieger Foto: Viktor Burkivski

Erich Kriegeri laulurepertuaar on väga lai - rock'ist kammerlauluni

Tema tuntumad laulud on «Naised on hullud», «Ma kuulun sulle», «Sõbra laul» (koos Martin Müürsepaga) ja «Tere hommikust, Eestimaa».

Muusikuteed alustas Krieger ansamblis Kulgur 1977 ja jätkas aastatel 1979-1981 Tallinna Tuletõrjemaja tantsuansamblis koos selliste muusikutega nagu kitarrist Are Jaama, klahvpillimängija Urmas Lattikas ja trummar Sven Himma. Ta on esinenud ka koos ansambliga Elektra 1984, Aarne Saluveer ja In Spe 1987, Alo Mattiiseniga ning  Barbershop-kvartetis 1984-1986 koosseisus Jaak Johanson, Mart Mikk ja Laimis Racenajs.

Erich Kriegerit kui lauljat saatis esimene suurem edu 1982. aasta kevadel, kui ta võitis lauluvõistluse «Vilniuse tornid»

Aarne Oidi laulukonkursil aastal 1986 pälvis Krieger Valter Ojakääru lauluga «Valgus» parima vokaalsolisti auhinna. Tõsisem läbimurre toimus siiski 1988. aastal, kui Krieger võitis laulukonkursi Jurmala ‘88 peapreemia Andres Valkoneni lauluga «Põhjanael». Ülejäänud on ajalugu. Erich Krieger on edukalt esinenud Taanis, Rootsis, Saksamaal, ja Egiptuses ning USA ja Kanada eestlaste kutsel sealsetes Eesti Majades.

Eesti Kullafondi sarjast ilmus Erich Kriegeri kolmikplaat

30. märtsil ilmus Eesti Kullafondi sarjast Erich Kriegeri kolmikplaat. Kolmel plaadil on kokku 54 lugu, teiste seas loomulikult ka  «Sõbralaul», «Hullud mind veetlevad naised», «Tere hommikust, Eestimaa», «Ma veel ei pole», «Musta pori näkku», «Põhjanael» jpt.

Raadiohääl Owe Petersell kommenteerib kolmikplaati järgmiselt: Minu isiklike lemmikute hulka kuuluvad muuhulgas näiteks sellised laulud nagu «Ma veel ei põle», «Aita mind, tuli», «Cornelia», «Nõnda vaatad sa», «Ma kuulun sulle» ja «Hämar ja lihtne su hääl» – nende laulude sees on kuidagi tundeliselt koos pehmus ja tugevus.

Eks samal moel nagu mehes endaski, sest ega muidu poleks ta nendel aegadel vallutanud tuhandete naiste südameid.

Erich Kriegeri kullafond on Eesti Kullafondi sarjast 55. plaat.

Foto: Liis Treimann

Erich Krieger lahutas vaatajate meelt neljapäeval, 13. aprillil kell 12! Vaata järele!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles